Puan vermedi·407 syf.····Okunma: 07 Aralık 2024 00:00 türker alkan bu kitapla ilgili olarak söyle bir yorumda bulunmus: „bu konuyu hamasi nutuklarla ve kitlelerin duygularini oksayacak hareketlerle degil, sogukkanli bir bicimde verilerle tartismamiz gerekiyor. ali tayyar önder'in calismasi bu yönde atilmis bir adim olabilir.“ kitabi okuduktan sonra beni düsüncem, calismanin fena halde türk ve türklük duygularini oksayacak yönde tezlere dayaniyor oldugu ve kimi noktalarda nesnelliktan tamamen uzak kaldigi. oysa etnik kimliklerle ilgili bir calismanin temel almasi gereken unsur nesenelliktir bence, bilimin verileriyle yola cikmaktir. kitapta türklük, kürtlük, alevilik ve zazalikla ilgili olarak derin arastirmalara dayandigi belli olan saptamalar var. ancak bu calismalara ragmen ilk bölümlerde ortaya sürülen tez, türkiye'nin etnik bir mozaik olmadigi. etnik mozaik tanimi batililarin türkiye'ye empoze etmeye calistigi bilincli ve maksatli bir politika imis. türk milleti bütünüyle kaynasik bir toplummus. (sf. 42-43) etnik mozaik olarak tanimlanmanin bu ülkenin temellerini yerinden oynatacagi yönündeki paranoyayi neden asamadagimizi anlamis degilim ama yine de herkesin düsüncesidir, kelimelerden korkmak da bir düsünce seklidir. en ilgi cekici bölüm kürtlükle ilgili olani tabii ki. sayin yazar kürtler'in ve kürtce'nin kökeninin türklük ve türkce oldugunu kanitlama cabasina girerek, farkli görüslerden hic birine yer vermeden kendi fikirlerini ispata girismis. kürtce'nin bugün özgün bir dil oldugunu kabul etmekle beraber, kürtce'deki türkce ögelerin kürtlerin asli kökeninin türk oldugunu, türk- kürt kaynasmasinin bir göstergesi olarak da cok önemli oldugunu savunmus. (bkz: sf. 151) kürt kelimesinin acik anlam ifade ettigi tek dil türkce imis. ayrica sadece kürtler degil zazalar da türk imis. (sf. 215; zazalar) hem kürtler, hem zazalar türk olunca ne olacak, biz mozaik olmadan kirmizi ve beyaz renkleri altinda dalgalaninca türk milleti muasir medeniyetler seviyesine mi erisecek sorularini sormak yakismaz, ne de olsa hepimiz türküz, dünyaya bedeliz. cetin altan'dan güzel bir alintiyla yaziyi noktaliyorum:
„dünyanin bizi tanimasini mi istiyoruz? bunun en saglam yöntemi nedir biliyor musunuz? bizim de dünyayi tanimamiz. örnegin ates, isa'dan 500.000 yil önce kesfedildi. ya dikis ignesiyle dügme? o da isa'dan 150.000 yil önce. ilk yaziyi tas üstüne sümerliler yazdilar. isa'dan 3500 yil önce. sümerliler'den sonra, eski misirlilar da yazdilar. tas üstüne yazilmis ilk türkce yazilar ise, isa'dan 732 yil sonradir. bizim tarihimiz, iddia edildigi gibi cok eski degil, cok yeni bir tarihtir. biz de genc bir toplumuz. bu da bize büyük bir dinamizm veriyor. bizden daha genc tek toplum var; o da amerika. „