Blunted Affect - Duygusal Sığlık
2024 5. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2024 02:26
Bu kitabı okumadan önce hem yazar hakkında hem de kitapları hakkında birçok eleştiri okumuş ve duymuştum. Zülfü Livaneli'nin hiçbir eserine hakim değildim. Şarkılarını dinlememiş, kitaplarını okumamıştım. Kardeşimin Hikayesi ile başlamak istedim ve bu kitabı bitirdikten sonra edineceğim düşüncelerle diğer kitaplarını okuyup okumamak arasında bir karar verecektim. Kitabı beğendim. Okuması gayet keyifli, okuma hazzı veren ve en önemlisi düşündüren bir kitap. Benim için okuduğum her kitapta kalite kıstaslarından bir tanesidir bende fikir uyandırması, sorgulamama vesile olması. Bu bakımdan oldukça güzel bir okuma oldu. Kitabın elbette polisiye öğeleri barındıran yönü var ancak bu kitap benim için kesinlikle bir polisiye roman değil. Yerinde ve çok değerli psikolojik tahliller barındıran bir psikolojik roman. Hatta Zülfü Livaneli de böyle düşünüyor olacak ki kitabın yirminci sayfalarında, ana karakter Ahmet'in ağzından evinde yer alan kitaplığındaki cinayet romanlarına ilişkin olarak bu romanların aksiyon ve polisiye kısmından ziyade, karakterleri üzerindeki psikolojik çözümlere değiniyor ve polisiye romanlara bu gözle bakılması gerektiğini söylüyor okuyucusuna. Kitabın sonunda cinayeti kimin işlediği merakı elbette ayrı bir heyecan ve tat verse de kitapta beni en çok etkileyen kısım karakterlerin yaşadığı duygu değişimleri ve travmalarıydı. Yaptığım alıntılardan bir tanesinde yazarın belirttiği "unutmadan yaşanılmayacağı" düşüncesini ve bu fikrin dayandığı temeli çok haklı bulmuştum. Sonradan fark ettim ki Ahmet karakteri ile yazar bu düşünceyi savunurken, karşısındaki insana yıllar öncesinden başlayan bir hikayeyi kelimesi kelimesine anlatarak o insanla olan sohbetini günlerce sürdürüyor; kendisi de unutmadan yaşanılmayacağını, hatırlayarak, hatırda tutarak devam edilemeyeceğini biliyor ve bunu bize şahane bir kurguyla aktarıyor. İşte bu mesajları kitabı okurken yakalayabilmek o okuma zevki veriyor insana. Devam edeceğim Livaneli okumaya. Sırada hangi romanı olur bilmiyorum. Ama kendisinin ölüm ve yaşama, kitaplara, müziğe, aşka dair tüm fikirlerini ve bunları kurgulayış şeklini sevdim. Hatta bu kitabı sadece burda değil, yakın çevremdeki insanlara da tavsiye edeceğim.
İnsan ve Duygular
Kardeşimin HikayesiZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 2024126,6bin okunma