Sakin Sokak
Gülçin Ada Karaca
Merhaba kitapseverler. Bugün sizlere farklı bur hikayesi olan kitapla geldim.
Tuğçe, antidepresanlar kullanmakta ve ailesinden ayrı yaşamaktadır. Yeni bir kiralık ev bulur, üstelik fiyatı da uygundur. Sakin Sokak 'taki apartman dairesine taşınır ama evi bulmasından taşımasına, apartman sakinlerine kadar olaylı bir süreç yaşar. Karşı dairesinde yaşayan Selen, uyuşturucu bağımlısıdır. Karşı apartmandaki Harun, anne babasının yoğun sevgi ve ilgisinden bunalmış ve o da yalnız yaşamayı tercih etmiştir. Selen 'in haberi yoktur ama Harun Selen' e aşıktır. Apartmandaki bir diğer sakinimiz Kıymet... Annesi Sultan eski genelev çalışanı bir kadındır ve kızı Kıymet 'i de kendi gibi büyütür. Kıymet'in oğlu Tayfun ise yalnız, hassas bir çocuktur. Sultan, Kıymet ve Tayfun birlikte yaşarlar. Kıymet, çoğunlukla mecburen evde değildir ve Tayfun anneannesinden nefret eder. Bir diğer apartman sakini Kadife Hanım yaşadığı acıyı taşımamış ve aklını yitirmiş, gelene geçene bağıran, öfkelenen bir kadındır.
Tuğçe'nin ev arayışıyla başlayan hikaye, Tuğçe'nin yıllardır içine attığı travmasını kendine ve annesine itirafı , bir nevi eve ulaşmasıyla son buluyor. Selen, hak ettiği mutluluğu yaşarken Harun ,sevginin aslında boğucu olmadığını, insanı iyileştirdiğini öğreniyor. Sultan, hayatını kabusa çevirdiği Kıymet'in ve Tayfun 'un dünyasından sonsuza kadar çıkıyor. Kıymet, yıllardır kendinden saklanan gerçekle yüzleşip Tayfun'un babasıyla mutlu bir evlilik yapıyor.
Kitap, sevginin özelikle çocuk yaşlardaki büyük önemi üzerine mesaj verirken biz okuyuculara sevgisizlik sonucunda savrulan hayatlardan birer kesit sunmuş. Her hayat ayrı bir burukluk, yüreğimde sızı hissettirdi. Neyse ki Kadife Hanım hariç kitabın mutlu sonla bitmesine sevindim. Aile içi istismar, taciz , cinsellik ve argo ifadeler bulunan bir kitap. Gerçeklerin yüzümüze vurulması için bu ifadelere yer vermek bana oldukça doğal geliyor. Tavsiyemdir. Gülçin Ada Karaca