2023 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 00:00
Dostoyevski’nin Kumarbaz adlı eserini okurken, içimdeki huzursuzluğu ve kararsızlığı derinlemesine hissettim. Yazar, insanın en karanlık dürtülerini, tutkularını ve düşüşlerini öyle bir biçimde ortaya koyuyor ki, bir yanda karakterin çaresizliği, diğer yanda onun içinde yankı bulan umutsuz bir özgürlük arayışı arasında kayboldum. Kumarbaz, yalnızca bir kumar bağımlısının hikayesi değil, aynı zamanda insanın kendisini, hayatını ve değerlerini kaybetme sürecindeki çöküşünü gözler önüne seren bir incelemedir. Romanın başkahramanı Alexei Ivanovich, sürekli bir kumar tutkusunun pençesinde sıkışmış, yaşamı ve ruhu tamamen bu yıkıcı alışkanlıkla şekillenen bir adamdır. Ancak bu eser, sadece bir bağımlılıkla ilgili değil; Alexei’nin içsel dünyası, onun bir yanda aşk ve statü arayışı, diğer yanda kendini yıkıma sürükleyen bir boşluk hissi ile doludur. Dostoyevski, Alexei’yi öylesine gerçekçi bir şekilde resmediyor ki, onun içsel çatışmalarını, her an yükselen umutları ve ardından gelen düşüşleri adeta benim de ruhumda hissediyorum. Kumara olan düşkünlüğü, bir çeşit kaçış, bir anlam arayışı, bir boşluğu doldurma çabası gibidir. Bütün insanlar kumar oynar, diyor bir noktada Dostoyevski. Ve bu, eserin merkezinde yatan anlamı derinleştiriyor: insanın kendisini sürekli olarak bir riskin, bir şansın, bir kararın içinde bulması. Alexei’nin hikayesi, yalnızca kumar oynamaktan ibaret değil, aynı zamanda insanın yaşamındaki belirsizliklere, ideallere, sevdaya ve en nihayetinde hayal kırıklığına dair bir portredir. Roman, bir yandan duygusal bir yıkımın, bir kaybetme sürecinin içine çekiyor; diğer yandan bu kaybetmenin nasıl insanın kimliğine, varoluşuna dokunduğunu sorgulatıyor. Dostoyevski’nin dilindeki yoğunluk, karakterlerin içsel dünyalarını, düşüncelerindeki karmaşayı, her bir arzu ve korkuyu neredeyse fiziksel olarak hissedilmesini sağlıyor. Kumara olan bu tutku, bir yanda Alexei’nin gücünü, iradesini yok ederken, diğer yanda onun etrafındaki insanlarla kurduğu ilişkilerin de çürümeye başlamasına yol açıyor. Her bir karakter, ana karakterin karmaşık içsel dünyasını yansıtan birer aynaya dönüşüyor. Dostoyevski’nin insanın ruhsal çöküşünü bu kadar etkileyici bir biçimde aktarması, okuru yalnızca bir hikayenin içinde değil, aynı zamanda bir psikolojik gerilimde de tutuyor. Kumarbaz, bana insanın içindeki boşluğun, dürtülerinin ve bağlılıklarının, nasıl bir insanı sonsuz bir düşüşe sürükleyebileceğini gösterdi. Bu roman, bir bireyin, kendi kimliğini ve değerlerini kaybedişinin acımasız bir portresi, bir yıkım hikayesi olduğu kadar, aynı zamanda yaşamın belirsizliğine, bağımlılıklara ve nihayetinde insanın varoluşsal yalnızlığına dair derin bir gözlemdir. Dostoyevski’nin incelikle işlediği bu dünyada kaybolmak, aynı zamanda kendi içimdeki karanlıkla yüzleşmek gibiydi.
KumarbazFyodor Dostoyevski · Dorlion Yayınevi · 201888,5bin okunma