#okudumbitti "Yüzler,hayatın yüküyle değişir ancak gözler eski zamanlara açılan bir pencere olarak kalır."
Merhaba kitap dostlarım, @salonyayinlari'nın 22. baskısını yakın zamanda biz okuyucularıyla buluşturduğu 'Kya'nın Şarkı Söylediği Yer' kitabıyla geldim bugün.
Güçlü kadın temalarında kitap okumayı sever misiniz?O zaman çok uzakta aramayın.Küçücük yaşta yapayalnız kalan Kya'nın hayatını okuduğunuz zaman yaşadıklarına akıl sır erdiremeyecek,o durumdan nasıl bir kadın çıktığını görünce de ayakta alkışlayacaksınız."İçinde çok derinlerde bir yerlerde,bir daha kimseye güvenmemeye ve kimseyi sevmemeye dair kendine söz verdi." (s.161) Bu cümle nasıl bir kırılmışlığın,terk edilmişliğin sonunda söylenmiş olabilir ki?
Kitapta olaylar 1969 senesiyle başlıyor.Kasabanın Altın çocuğu Chase Andrews'e ait bir ceset bulunuyor ve katil olarak Kya suçlanıyor. Tarih bir anda 1952 senesine kayıyor,Kya 5 çocuklu ailenin en küçüğü,6-7 yaşlarında henüz.Ebeveynleri sürekli kavga ediyor, alkolik bir baba annesini bezdiriyor ve anne 5 çocuğunu arkada bırakarak evi terk ediyor,Kya hep annesinin geleceğinin hayalini kuruyor,bu sırada babadan bıkan ablaları ve abisi ve en son babası da Kya'yı bir başına bırakıp ayrı ayrı hayatlara gidiyorlar.Kya bir başına bataklık denen kulübelerinde yaşamaya başlıyor,insanlar ona hiç iyi davranmıyor ve adı yerine 'Bataklık Kızı' diyorlar.İşte bu kitap hassas,ürkek ama bir o kadar da cesur bataklık kızının nice zorluklara,açlığa,sefalete,yalnızlığa göğüs gererek,büyük bedeller ödeyerek nasıl da ayakta kaldığını anlatan bir başarı öyküsü.Aşık da oluyor ama onda da hayal kırıklığı yaşıyor,abisinin arkadaşı Tate sadece 1 gün okula gidebilen Kya'ya okumayı yazmayı öğretiyor.Aralarında duygusal bağ oluşsa da Tate'nin tercihinden dolayı devamı gelmiyor.Ama Kya'nın yolu okuma yazmasıyla açılıyor,ödül alacağı biyolojiye adım atıyor.Yazarın akıcı anlatımı,doğu betimlemeleri oldukca sarıyor bizi.Öyle ki bir an kendimi Kuzey Carolina'nın vahşi tabiatında hissettim,heleki Kya'nın yaşadığı kulübe ve bataklık müthiş betimlenmis.
Kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum,eminim kendimize göre mesajlar çıkaracağız.Kitapla ve sevgiyle kalın