Puan vermedi·48 syf.····Okunma: 12 Aralık 2024 07:43 Türk edebiyatı adına büyük işler yapan İbrahim Şinasi’nin bu komedisini merak ediyordum.Okuduktan sonra yorumlarımı sizinle de paylaşayım dedim :)
O zamanlarda bu kitap Tercuman-ı Ahval isimli gazetede basılmış.Dönem yazarları bunu kocakarı masalı olarak yorumlamıştır.Fakat ileride “Çaylak “
isimli bir mizah dergisinde isminden övgüyle bahsedilmiş.Bence de övgüleri hak eden bir kitap.
Döneme göre çok sade ve anlaşılır bir dil kullanılmış. Aynı zamanda her dönemde sahnelenmeye uygun olduğunu düşünüyorum.
Mahallenin çok sevmediği ,alafranga tutumları olan Müştak Bey adlı şairin Kumru hanım yerine onun yaşlı kardeşi Sakine Hanımı almaya zorlanması ve Hikmet Bey’in mahalle imamına verdiği ufak bir rüşvetle onu bu durumdan kurtarmasını anlatıyor.
Şinasi mahallelinin cehaletini ve sürü psikolojisini sadece bir kelimeyle yansıtmış :
Hay hay ! :)
Aynı zamanda kitap sahte imamların oyunculuklarını,para düşkünlüklerini ve mahalleyi nasıl kandırdıklarını anlatmış.İmamlar ve mahallenin kocakarıları aracılığıyla yapılan yanlış,görücü usulü evlilikleri örneklemiştir.