#ockhamınusturası
İlker Balkan
@kanonkitap
Yazarımızın daha önce de birçok eserini okuma fırsatı bulmuştum . Roman tarzında kurgusal işlediği konularda bile toplumsal sorunları anımsatması , gidilen yolun ve algının etkisini üzerimizde hissettirmişti.
@kanonkitap yayınlarından çıkan #ockhamınusturası eseri ile hocam araştırma ve inceleme hususunda da emek vererek ön gördüğü bilgileri bu eser ile bizlere aktarmak istemiş ve başarılıda olmuş diyebilirim.
#ockhamınusturası internetten öğrendiğim kadarıyla ; tutumluluk veya basitlik yasası olduğu yani " olasılıkların zorunlu olmadan çoğaltılmaması gerekliliği " prensibine dayanan problem çözme ilkesi olarak tanımlanıyor .
İlker Hocam 'da bu eserinde geçmişten günümüze inanç, kanı ve kanaat üzerine morfolojik bir çalışma ile bu eserde hem görsel ile akılda kalıcılığı hedeflemiş hemde kullanılan terimler ile farkına varmamızı sağlanmış .
Bireyin toplum olma yönünü ve bu değişikliğin fiziksel , iyi ya da doğurduğu yönlerini bedensel , sosyal , ahlaksal vb. Canlıların etkilendiği her yönünü hem geçmişten hemde şimdiki popüler kültürden örnekler vererek okurların hem farkına varmasını , öğrenmesini ve akıllarda soru işareti oluşmasını sağlayıp sorgulama yönümüzü açığa çıkartmayı hedeflemiş.
Öğrendiğim bilgiler doğrultusunda baskın kültür ve inanç olayların insanlar üzerinde zorunlu yön verilmesini ve baskın kılınması, inanç kavramı ile bilimselliğin çatışması her şeyin canlılar üzerinde etkisi güçler tarafından yönetilmesi , akıllara kazılması ve bilinç altına hükmedilmiş olması daha birçok ifade edemediğim konuları kısa, öz , biraz bilimsel , felsefi terimler ile zenginleşmiş cümleler ile sizleri bu eserde beklemektedir .
Keyifli okumalar dilerim.
Semra