2024 49. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 17:39
Her incelememe fark ettiyseniz bu kitap güzeldi gibi cümlelerle başlıyorum ama bu kitap için böyle bir şey yazamıyorum çünkü kitap güzel miydi kötümüydü hala karar veremedim. Arada derede kaldım. İlk olarak şunu söylemeliyim: Sonlara daha da yaklaştığımda kitabın basit yazıldığı çok gözüme battı. Her şey çok oldu bittiye getirilmişti sanki. Puanı bu şekilde vermemin en büyük sebebi rook ve isobelin aşkıdır. Ama onunda bir kısmı. Bazı sahneleri okurken hiç hoşlanmadım. Tamam peri olabilir ama bu kadar da saf olamaz yaa, tamam onu geçtim böyle sahnelere gerek var mıydı gerçekten (isobelin tavşana dönüştüğü sahne, okuyanlar anlamışsınızdır diye umuyorum). Kitabı bitirdiğimde o kadar çok soru işareti kaldı ki aklımda ne ben size bunları anlatayım ne siz bana sorun. Herşeyin temelinde yatan gerçek yoktu sanki, sağlamlığı yoktu. Beni kitap bittiğinde cevabını okuyamadığım için en çok kızdıran soru işareti isobelin gerçek ismi ne? Bak hala aklıma geldikçe sinirleniyorum. Biz neden ismini öğrenemiyoruz ki. Yani ben bir peri değilim istesem de efsunlayamam ama yazar bunu bizden neden gizleme ihtiyacı duymuş onu anlamadım. Sonda olan şeyler çok basit işlenmişti. (Bu kitabı okuduktan sonra bir kitap nasıl basit yazılır öğrenmiş oldum. Nasıl yazılmak için yazıldığını.) ben bu kitaptaki rook dışındaki hiçbir periyi sevemedim. Rook ile isobelin sahneleri güzeldi. Rookon insanlara karşı saflığı falan beni güldürdü ama bu saflıkta bir yere kadar, hepsi güldürmedi. Kitaptaki evreni, geçen birer cümleyle, onları kafamda birleştirip nasıl bir evren olduğunu anlamaya çalışıyordum. Ve bu kitabı okurken şu sonuca vardım: Bence fantastik türü seri olmalı. Yani tek kitaplık bir fantastik olmuyor (şimdi büyük konuşmayayım. Belki olan vardır ama böyle olaylar yaşanaksa bir kitapta o seri olsa daha iyi olur). En az iki kitaplık bir seri olmalı bence. Yoksa bu kitap gibi evren tam oluşmuyor, olaylar çok hızlı gerçekleşiyor. Ve son olarak şunu söylemeliyim sonu beni hiç tatmin etmedi. Buradan sonrası spoilerlı kısım okumayanları burada uğurlamak isterim. Size iyi okumalaaar. Spoiler! Şimdi ilk basit yazılmış sahneye geliyorum. Rook ile isobelin nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde alder kralının sarayından kaçmaları. Aşşırı basit geldi ve kimse bunların peşinden gitmiyor mu yaa. Sonra bir de alder kralının ölümü. O neydi öyle? Çağlara hükmetmiş bir kral bu şekilde ölemez, lütfen ama. Gadfly çok sinir oldum. Bence bir kitapta geleceği gören bir karakter olmamalı ya da herhangi bir şeyde. Sen neler olacağını görüyorsun diye ona müdahale edemezsin veya üstün olamazsın. İçimden her seferinde bunu geçirdim. Çok sinir bozucuydu. Spoiler bitti. Bu kitabı okuyanlar ve okuyacaklara, bu kitaptan bağımsız başka bir kitap okuyan Hereke iyi, heyecanlı ve bol huzurlu okumalar diliyorum.
RavensMargaret Rogerson · Guardian Yayınları · 2024281 okunma
💥Yorumum spoiler içerebilir! İsobel ismini Rook'a fısıldadığında içimden dedim ki "Yazar ismini bize söylemeyecek ama çoook merak ediyorum. Aynı zamanda da söylemezse çok anlamlı olur çünkü o betimlemeden sonra hangi ismi söylese yakışmayacak." Ve gerçekten de öyle oldu. Bazen bazı seçimler okuru sinirlendirir fakat yazarlar bunu bilerek riske alırlar. Kötü sonları yazmak gibi daha etkileyicidir. Hafızada daha kolay yer edinir, biz sevmezsek de. 😌🤎
İsimsiz...
Gerekliyse tabii ki yazılmalı ama benim tercihim kötü sonlar pek değildir. Ne olursa olsun çoğu şeyi de öğrenmek isterim. Bu nedenle benim biraz canımı sıkmıştı bu kitapta ama sizin dediğiniz de çok anlamlı, bir şekilde öyle kabulleneceğim kitabı galiba😊.