Osmanlı'nın 1.Dünya savaşına girmesi getekiyormuydu yoksa gerekmiyormuydu. Yazar, yerli ve yabancı kaynakları titizlikle araştırıp ıki görüşüde vermiş.
Kitabı okudukdan sonra sunları söyleyebilirim Rus gizli istihrabatında savaştan 4 ay önce rusların İstanbulu işgal planlarının bulunması, Osmanlı'nın zar zor bulduğu parayla aldığı 2 savaş gemisinin ingilizler tarafından verilmemesi, Almanya dan önce ingilizler sonra Fransızlar ve rusların osmanlı ile ittifak yapmak istemeyip hem siyasi hem askeri ve ekonomik yönden yalnız bırakmaları, kasası bomboş olan memurlara maaş ödeyemeyen Osmanlı'nın acil paraya ihtiyacı olup bunu yalnız Almanların verip karşılığında ruslara savaş açıp Almanları rahatlatmak isyemeleri, itilaf devletlerinin savaştan sonra ermeni devleti kurmak istemeleri, Osmanlı'nın Almanya ile birlikte savasa girmesine sebep olmuştur yani maceracı Enver ve ittihatçılar değildir.
Atatürk 1921 yılında bir gazateciye savaşa girmelimiydik sorusuna " eğer Osmanlı'nın kendini koruyacak silahlı bir gücü ile boğazları tüm devletlere kapatacak cesareti olsaydı girmemesi gerekirdi derdim fakat yaşanan gelişmeler savaşa girmeyi istemesemde girmeyi zorunlu kılmıştır demiştlr.
Bencede iyiki girmiştir. Evet yenilmiş fakat ittihatçıların ruhu devam etmiş olup,militarizm, milliyetcilik ve modernleşme düşüncesi sayesinde yeni türkiyenin temeli atılmıştır. Çanakkale savasi aakerlerin özgüvenini yerine getirip kurtuluş savaşının itici gücü olmuştur. Yani her kaybettiğimizde kazanan yanlarımız olmuştur.
Yazarı tebrik ediyorum. Çok iyi araştırmış. Bu okuduğum 2. Kitabı.