BÜYÜK TUFAN
Mutlu haftalar.
@kanonkitap tan #mitoloji ağırlıklı olup aynı zamanda insanlığın kolektif bilinçaltını ve toplumsal evrimini de anlamaya yönelik bir okuma ile geldim bugün.
#jamesgeorgefrazer dünyanın dört bir yanındaki tufan mitlerini incelemiş bir yazar. Mitlerin "doğa karşısında insanın çaresizliği” den kaynaklandığını ve doğa olaylarına dayanırken dini, kültürel, ahlaki anlamları da içine alarak oluşturulduğunu anlatıyor.
Kitapta tufan mitleri coğrafi ve kültürel temellere göre sınıflandırarak detaylı bir şekilde ele alınmış:
Gılgamış Destanı, tufan mitolojisinin temel taşlarından birini oluşturur. Destanda, tanrıların insanlığın gürültüsünden ve düzensizliğinden rahatsız olup, dünyayı bir tufanla yok etmeye karar vermesine karar verilir. Ancak tanrı Ea, Utnapiştim’i uyarır ve bir gemi yapmasını söyler. Bu hikaye, tanrıların gazabından kurtulan bir kahramanın yeni bir düzen kurmasını anlatır. İşte bu noktada gerçek olaylardan esinlenme dile getirilmektedir.
Bir diğer incelenen tufan, Nuh tufanıdır.
İnsanlığın, Tanrı’nın emirlerine uymadığı zaman yok oluşla karşı karşıya kaldığını ve bu ahlaki temadan da, tufan mitlerinin yalnızca doğal felaketleri açıklamakla kalmadığını, aynı zamanda toplumsal düzeni korumak için bir araç olarak kullanıldığını anlatılmaktadır.
Manu tufanı, Deukalion ve Pyrrha tufanları, Kuzey Amerika, Polinezya, Çin, Afrika ve Avustralya’daki tufan hikayeleri de analiz ediliyor kitapta.
Doğaüstü bir varlığın gazabı, seçilmiş bir kurtarıcı, arınıp yeniden doğma ortak temaları üzerinden anlatılan farklı bir okuma oldu benim için.
Tufan mitlerini karşılaştırmalı bir perspektifle inceleyen ilk eserlerden biri olması açısından büyük bir öneme sahip olan ve insanlık tarihindeki ortak temaları ve kültürler arasındaki bağlantıları keşfetmek isteyen herkes için son derece değerli bir okuma olan #büyüktufan ,meraklılarına ve ilgililerine #kesinlikletavsiyemdir.