Herkese Merhaba
Bugün sizlere Kasımcan Sarıkaya kaleminden Genç Bir Ağır Ceza Hâkiminin Anıları kitabının yorumu ile geldim
Aralık ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 357 sayfalık bir kitap🩶
"Hukuk kurallarının bulunmadığı toplumlarda toplu yaşama kültürü tesis edilemez. Bu nedenle hukuk, insan için hava ve su kadar önemli bir ihtiyaçtır."
Üç bölümden oluşan kitabımız; Hakimlik Yolu, Hakimlik Anıları ve Adliye Dışı.
I.Bölüm Hakimlik Yolu, isminden de anlaşılacağı üzere hocamızın yaşadığı yer olan Ankara ve Üniversite sınavı hazırlığı, Hukuk Fakültesi tercihi, Hakimlik yolunda kura ve tayin zamanı yaşadığı olayları kaleme almış.
II.Bölüm Hakimlik Anıları, tayini Tekirdağ'a çıkan yazarımızın Adliyede girdiği davaları, diğer Hâkim ya da Savcı arkadaşlarının bakmış olduğu ilginç davalar kaleme almış. Davalarda kişilerin gizliliği korunmuş ve mahremiyetlerine saygı gösterilmiştir. Dava başlıkları; Emri Cinler Verdi, Uysal Atın Çiftesi, Penis Davası, Bir Mezarlık Üç Ceset, Duruşmaya Ağlama Arası gibi oldukça ilgi ve dikkat çekiciydi.
III.Bölüm Adliye Dışı, başlıktan anlaşılacağı üzere bu bölümde hocamızın adliye dışında günlük hayatta başına gelen merak uyandırıcı olayları kaleme almış. Bu yıl içerisinde yaşadığımız üzücü 6 Şubat depremi, adli tatil, zoraki ev arkadaşı ile anıları. En son Hakim ve Savcılık mesleği üzerine anlatıya yer verilmiş.
"Yeryüzündeki en önemli ve kutsal uğraşlardan biri hukukçu olmaktır."
Anı kitabı olarak nitelendirilebilir fakat içerisinde öykü tadında ilgi çekici olaylara gerçekliğiyle tanıklık edeceğiz. Hayatın içinden olan olaylar gülümsetip düşündürse de hüzünde peşini bırakmıyor.
Sade akıcı bir dil, davalarla ilintili kitaplardan ve filmlerden yapılan alıntılar, bir kaç kelime dışında bilmediğimiz bir hukuki terimin olmadığı ve açıklayıcı bir dipnot kısmının olduğu kitabın her okura hitap etmesine özen gösterilmiş.
Kasımcan hocamın bir Hâkim olarak edebi kalemine hayran kaldım. Okuru kitaba bağlayıp her olayın sonunu merak ettirmesi takdire şayan. Zaten böyle olunca kitabı elden bırakamadan son sayfaya geliyorsunuz. Adliye koridorların da, mahkemede duruşmalarda neler yaşanıyor olayların arka planında neler var derseniz kitabı mutlaka okuyun.
Yazarımızın kalemine sağlık🩶
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ