2024 82. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 00:00
"Bak bunu dünya üzerinde kimse yapamamış" "Bunu becerebilen tek bi kişi vardı eskiden" "Antik dili öğrenmek çok zordur" "Bunun için yıllarca eğitim alan süvariler var" Eğer bi işinizin yapılmasını istiyosanız eragon'a şunlar gibi "oha bu imkansız" cümleleri kurun. Ertesi gün yapmazsa şrfszm. Yazar bu kitabı 15 yaşında yazmaya başlamış, 18-19 yaş civarında da bastırmış. Epik fantastiğe giriş için çok iddialı bi yaş bence. Ki şuan bu yaşlarda yazılan diğer kitaplarla karşılaştırıcak olursak altından baya iyi kalkmış diyebilirim. Kitap çıktıktan(2002) hemen sonra 2006da filmi çıkmış. Diğer kitaplar film yapılmamış ama ilk kitabının direk film yapılması bile büyük başarı bence. Ki iki binin başlarından bahsediyoruz. Konu olarak bunu seçmek de çok cesurca. Kitap genel olarak okuma zevki veriyo ve hızlı okunuyodu. Ama (galiba hemen önce malazan okuduğumdan) bana çok basit geldi. Karakterlerin her şeyi çok ortada. Konunun ilerleyişi çok tahmin edilebilir. Karakter gelişimi çok rastgele. Herhangi bi plot twist zaten söz konusu değil. Karakterlerle ilgli bi de şey sıkıntısı var, sanki bi şemaya oturtulmuşlar gibi. Brom mesela, adam sana senaryoyu mu okuttular aw. Bi varlık nası bu kadar çok şey bilebilir. Belki tanrı falandır diye düşünmüştüm ama öyle bi şey söz konusu olmadı. Herhangi bi şeyi bilmiyo musunuz, brom kesin biliyodur. Yaratılırken orda mıydın diye sorarlar adama yani. Kısacası bu kitabın bilgesi brom oluyo. Demek istediğim şu, herkesin bi rolü var ve o rol dışından hiç çıkmıyolar. Bu da fazla keskin bi çizgiye neden oluyo. Beni rahatsız etti açıkçası. En başta bahsettiğim mevzu çok battı bi de. Karakterin alacağı her poweruptan önce brom "bunu yapmak imkansız ha ona göre" tarzında bi şeyler söylüyo ve bilin bakalım ne oluyo? Eragon çıt parmağıyla hallediyo o işi. Antik dil mi bilmiyo? Hemen rüyasında bilgilendirme geçiyolar çocuğa. Her olay aşırı olasılıklı ve bu sürekli tekrarlandığı için heyecan unsuru ortadan kalktı bi süre sonra. Ha imparator mu saldırdı? Bi şey yok ya iki sıyrık alır Saphira, eragonla beraber hallederler sonra. Böyle diye diye kitap bitti. Diğer bi eleştirim de hiç bi şeyi bizim keşfimize bırakmaması. Brom maşallah her haltı bildiği için yürüyen ansiklopedi gibi, her bilgiyi pat pat önümüze koydu. Sanki onlar kitabı okumuş da bize anlatıyo gibiydi. Zaten 3.kişi anlatımının olayını da anlayamadım. Sadece eragonun anlatımından olacaksa 1.kişi de yazılabilirdi diye düşünüyorum. Yan karakterler zaten yan karakter ama başrol bile yan karakterdi nerdeyse. Yok hani o kadar olay oluyo ama hiç de bi şey olmuyo aslında. Temposu olaylara uymuyo kitabın. Aksiyon ve dövüş sahneleri çok yetersiz ayrıca. Kılıcı sapladı oh tamam öldü. E kolunu falan bükmedi mi yani, eksantrik hareketler de mi yapmadı? Alışkın değiliz durun. Dediğim gibi okuması kolay, ama zevk aldım mı tartışılır. Ejderha olayları iyiydi bi,ona lafım yok. Bİ DE SÖYLEMEDEN GEÇEMİCEM İÇİMDE KALIR dördüncü kanattaki zehir verilip de ejderhayla ve güçlerle bağlarının kesilme olayı bile vardı burda. Tamam toplama kitap dedik zaten dördüncü kanat için ama gerçekten okuduğum her kitapta bi bağlantısını görmekten sıkıldım ya. BU kitap için özgün bu konu evet ama dördüncü kanat için acayip klişeydi mesela. Sonuç olarak filmini daha izlemedim ama filmi izlenecek bi kitap gibi geldi bana. Okumaya pek de gerek yok, ejderhalar için göz atılır bi sadece
Eragon: Ejderha Süvarileri'nin MirasıChristopher Paolini · Altın Kitaplar · 20211,066 okunma
1.035 Gösterim
Konudan bağımsız ben genç yaşta yazılmış kitapları (fantastik veya bilimkurgu) daha çok merak ediyorum. Çünkü yetişkin bir yazarın cümleleri ve yazım dili daha oturaklı olabilir ama genç bir zihin kadar iyi bir evren sunamaz bence. Hayal gücünün genişliği vs olayı. Kendim için de böyle hissediyorum mesela, yazım dilimi o kadar iyi bulmuyorum ama konularım ilginç ve yaratıcı geliyor ve büyüdükçe kurgularımın özgünlük yanı azalacak diye korkuyorum🤷‍♀️
Rümeysa BALÇIN yaa yaparım arada öyle şeyler işte 😉
Rüyasında bilgilendirme geçiyorlar kısmı çok komik geldi
Deniz teşekkür ederimmm
Şevval‘s
O dediğim keskin karakter çizgileri yüzünden yeni karakter gelince LAN BU KESİN İHANET EDİCEK ya da BU SONSUZA KADAR DOSTU OLUCAK falan diyebiliyosunuz. İlk gözüktüğü paragrafta ha, öyle çok bilgi sahibi olmadan