İstanbul'u koruyan tılsımlardan biri Çemberlitaş!
2024 203. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2024 17:17
Yazarımız aynı zamanda Arkeolog Murat Sav . büyük emek verdiği araştırmasını, çalışmasını anlatmış. Bize de bu güzel eseri ilgi ile okumak kalıyor. Önce şunu belirteyim.Kitabın kapağı, iç dizaynı, kağıdı da çok kaliteli.Okurken, sayfaları çevirirken hissediyorsunuz bu kaliteyi.Emeği geçenleri tebrik etmek lazım. Tabii bir de kitabın içindeki fotoğraflara değinmem lazım. Gerçekten çok şahanelerdi! Hatta dün kendimi keyifsiz hissettiğim, okuyamadığım bir vakit, kitabın sadece fotoğraflarına baktım. Kitabımızın konusu isminden de belli olduğu üzere Çemberlitaş.Tabii yazarımız Çemberlitaş'ı anlatırken Constantinus hakkında da müthiş bilgiler vermiş. Constantinus'un amacının ne olduğunu? Neleri düşlediğini? Kutsal emanetlerin gizemini de anlatmış. Tabii saklandıkları düşünülen gizemli yer de gerçekten çok ilginç. Çemberlitaş'ın neden çemberi var ?.. Ehh :) burasını anlatmayayım da siz kendiniz okuyun:) Ayrıca ilgi ile okuduğum diğer bir bölümde ise Constantinus'un Pagan inancını Hıristiyanlığın içinde nasıl yaşatmaya,entegre etmeye çabaladığını, bu sebeple ayrışmayı engellemeyi ve kutsal barışı sağlamayı hayal ettiğini anlatmış bize yazarımız. Kitapta en önemli konulardan biri de Mithraizm idi.Okurken çok ilginizi çekeceğine inanıyorum. Yani sayfa sayısı az gibi görünse de dolu dolu bir kitaptı. Tabii son olarak yine bir alıntı ile bitireyim. "Eğer bu anlatımlar gerçekse İmparator Constantinus üç inancı kapsayan kutsal emanetleri burada bir arada toplamıştı. Neden peki? Tüm bu anlatımlar, Constantinus'un farklı inançları yıkmak istemediğini, onları koruyuculuğu altına alarak, belki de inançlar arasında bir denge kurup, devletini sağlam kılma politikasını amaç edindiğini göstermektedir..." Bu alıntıdan yazarın Murat Sav kitapta bize neyi anlatmak istediğini daha iyi anlıyoruz.. Keyifle, ilgiyle okudum.Ilgililerine gönülden tavsiye ederim. Yazara Murat Sav selam olsun.Kalemi daim olsun ki, böyle kaliteli eserler okumaya devam edelim. Keyifli okumalar dilerim..
Tarih, Sanat ve Kültür
Forum Constantini Çemberlitaş Sütunu ve MeydanıMurat Sav · Arkeoloji ve Sanat Yayınları · 20218 okunma