2024 53. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 22:17
Merhabalar İlker Balkan 'ın kaleme almış olduğu Ockham'ın Usturası adlı eseri ile karşınızdayım Bu eser adını ünlü filozof Ockhamlı William'dan alır. Kim bu filozof diye araştırırken, karşıma şu cümle çıktı Ockham'ın Usturası ile ilgili: "Bir olgunun açıklanması, mümkün olan en az varsayıma dayanmalıdır." Yani kısaca basitlik ilkesine dayanıyor. Eser de yazar inanç kavramını sadece bireyler olarak değil, toplumsal konuda da ele almış ve bunları bize sunmuş. İnançların yalnızca bir rehber olarak değil güç sahiplerinin insanları yönetmek için bir araç olarak gördüğünü bu amaçla kullandığını bizlere anlatıyor. İnançlarımız atalarımız, çevremizden miras kalmıştır bize üzerimizde aile ve çevrenın etkisi çok büyüktür ve bu inançları değiştirmek zordur. Yazar da bu konuyu ele alıyor ve buna eleştirel bir gözle bakıyor. Yazar, toplumların ve bireylerin kaynaklarını bilmediği pek çok inancı korku çekiciliği yüzünden içselleştirip alışkanlıklara dönüştürdüğünü vurguluyor bize. Aidiyet, medyanın aptallaştırıcı etkisi, popüler kültürün yıkıcılığı çeşitli görsellerle desteklenerek zengin bir içerik oluşturulmuş. Kitap bir tez mantığı ile hazırlanmış, kitabın içerisinde kaynakça kısmı, notlar kısmı, terimler kısmı olması sebebi ve kullandığı bilgilendirici dille bizi uzun uzun düşündüren, sorgulatan bir eserdi. #alıntı "Eğer gerçeği gerçekten bilmek istiyorsan yaşamında bir kez olsun her şeyden şüphe et." " Tüm olasılıkların eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır." " ... toplumun tümünü değiştirebilmek zaman alır ancak bireyleri değiştirebilmek çok daha kısa sürede de gerçekleştirilebilir." "Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. İkincisi ise bu ön yargıları unutamamamızdır." Semra @kanonkitap #engelsizokurlaokuyoruz #ockhamınusturası
Ockham’ın Usturasıİlker Balkan · Kanon Kitap Yayınları · 202159 okunma