···Okunma: 12 Kasım 2024 10:06 Yazar, bu kitapta okuyucusuna Adana'nın geçmişine anılarla dolu tatlı bir gezinti yaptırıyor.
Bu öyle bir gezinti ki, şayet bu kitabın dayanağı olan yazılı kaynakları siz okuyacak olsanız binlerce sayfa kitap okumanız gerekirdi.
Çok okuyan biriyseniz bu kitabı okurken sık sık, "ben bu ayrıntıyı unutmuştum veya duymamıştım" diyeceksiniz.
Ama eğer okumak ve tarihle aranız iyi değilse, buradaki ipuçlarının peşine düşüp okumayı sevecek Ksenophon'dan, İskender'e, Kleopatra'dan Abbasiler, Memlük, Selçuklu, Osmanlı, Roma, Bizans, Haçlı Seferleri, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Yaşar Kemal, Homeros, Herodot, Strabon, Toroslar, Bolkarlar, Ermeniler, Türkler, Yörükler üzerine bitmez tükenmez kaynaklara dalmanız gerekecek.
Bir yıldır elimde olan kitabı bitirdiğimde, neden bu kadar geç okuduğuma bir hayli hayıflandım.
Adana, Çukurova ve Çukurova insanı hakında bazen hüzünlü, bazen neşeli ama bilgi dolu bir yolculuk yapmak isterseniz bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Bu arada kitabın yazarı Ahmet Karataş'tan söz etmemek olmaz.
Kendisi Ankara Üniversitesi Kütüphanecilik bölümünü bitirdi.
Milli Kütüphane ve Ankara Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakülteleri kütüphanesinde yöneticilik yaptı.
Daha sonra Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphanesi yöneticisi oldu.
Ve burada inanılmaz bir ilki gerçekleştirdi.
Kilikya / Adana / Çukurova üzerine dünyada ne kadar yazılı kaynak, gravür, resim, fotoğraf, film varsa bunları üniversite kütüphanesi bünyesinde topladı, çevirilerini yaptı, yaptırdı.
Kendisi de Adana ve Çukurova üzerine kitaplar yazdı ve yazıyor.
O, bizim Karsantı Karatepeli aile dostumuz, arkadaşımızdır.
Ama ona, "Klikyanın - Adana'nın hafızası" demek daha doğru bir tarif olurdu herhalde.
Okuyarak kalın...