2024 332. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 09:37
Lou, çalıştığı enstitüye miras kalan kütüphane için uzak bir adaya gider. Amacı miras kalan evin içindeki kitapların ve diğer yazılı - görsel (kitapta karikatür bulduğu yer de vardı) bütün belgelerin yani envanterin dökümünü yapmaktır. Uzak adaya gittiğinde, ona evde bir ayı da olduğunu söylerler. (Spoiler) . . . . . . Ayı ile arkadaşlık kurmaya başlayınca dedim ki roman, çalışmak yüzünden düzgün bir hayatı olmamış iş dışında pek bir şey yapmamış bir insanın ayı ile dostluğunu anlatacak. Lou da bu ayı sayesinde ya dostluğu öğrenip insanların arasına karışacak ya da insanların dünyasını tamamen terk edip doğaya karışacak. Hatta belki enstitüye de geri dönmeyi reddedecek. İkisi de olmadı. Roman çok ters köşe bir şekilde Lou'nun bu evdeki ayıya aşık olmasını anlatmaya başladı. Yani öyle paragraflar ve betimlemeler vardı ki şok oldum. Kesinlikle okunmalı, çok farklı bir romandı. Evet en sonunda ayı, ailenin ayıya bakması için tutulan (doğru anladım o kadını umarım çünkü yaşlı akrabalardan biri de olabilirdi) bakıcı yaşlı kadın ölmeden onu bir kez daha görsün diye evden alındı. Lou da enstitüye geri döndü. Ama o farklı kurgusu romanı çok iyi hâle getirmiş sonunda her şeyin böyle sıradan bitmesi de çok gerçekçi yapmış romanı.
AyıMarian Engel · Harfa Yayınları · 2023145 okunma