2024 57. kitabı
Salam, dəyərli oxucular. Bu dəfə sizinlə qısa zamanda oxuyub bitirsəm də, ruhumda dərin izlər buraxan bir kitab haqqında təəssüratlarımı bölüşmək istəyirəm. Bu, Dostoyevskinin unikal ustalığını göstərən incə bir hekayədən ibarət olan "Utancaq qız" əsəridir. Dostoyevski, yenə də hər zamanki kimi, insan psixologiyasının dərinliklərinə nüfuz etməyi çox ustalıqla bacarır. Bu kitabda da bu incəliyi möhtəşəm şəkildə həyata keçirir. Əslində, bu kitab utancaq və təvazökar bir qızın hekayəsini danışmaqla yanaşı, cəmiyyətin zəif fərdlərinin üzləşdiyi çətinlikləri də təsvir edir. Kitabı oxuduqca, güclü ilə zəif arasındakı qarşıdurmanı çox yaxşı anladım və bu anlayışı yalnız anlamaqla qalmayıb, sanki bu iztirabı özüm də yaşadım. Əsərdə ən bəyəndiyim nüanslardan biri də Dostoyevskinin zəngin ironiya və tənqidlərlə cəmiyyətdəki mənəvi bərabərsizlikləri, riyakarlığı və güc strukturunu çox incəliklə tənqid etməsi oldu. Bu, məni ən çox düşündürən məsələlərdən də biri oldu. Kitabda o qədər psixoloji dərinlik var ki, obrazların düşüncə və duyğuları o qədər gözəl təsvir olunub ki, oxucu özünü onların yerinə qoyur. Bu da məndə obrazlara qarşı həm empatiya, həm də mərhəmət hissi yaratdı. Kitab məni həm utancaq qızla, həm də digər personajlarla empatiya qurmağa məcbur etdi. Nəticədə, bu da əsəri həm daha təsirli, həm də unudulmaz etdi. Qəribəsi odur ki, əsəri oxuyanda həm oradakı iztirabları yaşadım, həm də xüsusi bir rahatlıq tapdım. Xülasə, bu kitab mənə nə qazandırdı? Kitab, məni insanlığın çatışmazlıqları ilə üz-üzə qoyaraq, mərhəmət və anlayışın vacibliyini bir daha xatırlatdı. "İNSAN YALNIZ ÖZÜNƏ QARŞI DÜRÜST OLDUĞUNDA, BAŞQALARINA QARŞI DA DÜRÜST OLA BİLƏR."
Utancaq QızFyodor Dostoyevski · Qanun Nəşriyyatı · 202010,8bin okunma