···Okunma: 05 Aralık 2024 23:32 @şuleköklü ablamın beş romanından sonra çıkan ilk öykü kitabı. Kitabı okurken bir alıntı dikkatimi çekti ve o alıntının hakkını veriyor canım Şule köklü ablam.
“İnsanın eliyle yaptığı şey kendinden daha uzun yaşıyor.”
Anlamasını bilirsen çok kıymetli bir cümledir bu. Bu dünyaya kendinden bir iz bırakmak. Senden sonra da adının bu dünyada kalması, bu dünyanın ismine, sana bir vefası gibi izinin bâki kalması. Bu kitapların ve bundan sonra yazacağın tüm kitapların ile hem gönüllerde iz bırakıyorsun ablacım hem de dünyada.
“Baltar”ın yeri bende bambaşka hatırası, gönlümdeki yeri. Bizim tanışmamıza vesile oldu bir kangal. Ama öykülerde de derin izler var her bir Anadolu şehrinden bir tutam anı almışsın da öykülerini tatlandırmışsın gibi sanki.
Ben her şeyi. Bir sesinin olduğuna inanıyorum. Suyun, kullandığımız her bir eşyanın, doğanın… aklınıza neler gelirse hepsinin bir sesi var bence.
Bu öyküler de Anadolu’nun sesi olmuş. Anadolu’nun farklı farklı köylerinin sesini işiteceksiniz eğer kulak verirseniz.
Her bir öykü birbirinden güzel. Bazı öykü bir pencere köy kokan hayatlara açılan. O pencerelerden hanenize neler dökülecek anlamak için açmanız lazım
O halde kesinlikle “ol hikaye”yi alın ve pencereden nasibinize düşecek o sese kulak verin. Özlediğimiz o kokuyu derin derin soluyun, özlemle bakın dağına taşına toprağına, huzurla gözlerinizi kapatın mesela…
Ayşen’in yanaklarının al al olmasını gözünüzün önüne getirin, bir korkuluğum rüyasının gerçekliği ile iç içe geçmesine şahitlik edin mesela. Bir torunun dedesinden aldığı bir mektup ile dünyaları avuçlarına alıp koşmasına eşlik edin yahut. Latife teyze ile izlemek isterdim o maçlardan birini, ablacım kızma ama gözümde çok enteresan bir hatun canlandı
Birbirinden güzel 19 öykü, 19 Anadolu köyü sizleri bekliyor. Keyifle okuyun efendim, kısacık zaman diliminde hayatınızı tatlandırsın öyküler. Yüzümüzde sürekli unuttuğumuz o tebessümü yeniden hatırlatsın. Belki de aradığınız seslerin samimiyeti bu öykülerin satırlarında saklıdır.