Bugün sizlere okurken karakterlere fazlasıyla kızdığım ve yer yerde onlar için çok üzüldüğüm, @gulustandemirtasofficial 'a ait olan bir kitap ile geldim.
Bir anne kaç kere evladından sınanır? Ya bir evlat kaç kere annesinden ayrılmaya zorlanır?
Bilerek seçilen hatalar, 20 yıllık aşka yapılan ihanet affedilir mi? Tüm bu soruların cevaplarını kitabımızda.
Eser Pamir ve Hadra çiftinin evinde Elvin'in annesine kardeşi Elis'in reglini haber vermesi ile başlıyor. Karekterleri anlatmaya Elvin ile başlamak istiyorum. Kendisi evin büyük kızı ancak regl olur olmaz babası tarafından yaşadıkları yerin kurallarına göre evlendirilmiş çocuk gelinlerden. Ben Hadra'nın Elvin'e haksizlik yaptığını düşünüyorum. Elis kızındı, canındı da Elvin neydi? diye Hadra'ya çok kızdım okurken.
Hadra, Elis'in de çocuk gelin olmasını istemediği için regl olduğunu eşinden saklamak istiyor ancak başaramıyor ve kızını kurban etmemek için bir gece eşi uyurken evi yakarak Elis'i de aldığı gibi Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor. Kader bu ya yolda karşılarına insan kaçakçıları çıkıyor ve anne kızı orada ayırıyorlar. Hadra'ın nereye gittiği bilinmezken Elis, Mardinli iki eşi olan Behman Bey tarafından satın alınarak evine gelin olarak getiriliyor. Elis çocuk gelin olmaktan kurtulamadığı gibi bir de kuma olmanın zorluğu ile karşılaşıyor. Buraları okurken Elis'i sarıp sarmalamak istedim. Evin ikinci hanımı olan Zuhur Hanım, oyunlar oynayarak Elis'i çocuğu ile birlikte bir başına kalmasına neden oluyor. Konaktan minik dostuna veda ederek ayrılıyor.
Elis, Behman'dan habersiz kızı Asel ile birlikte, Mardin'in ücra bir Süryani köyü olan Kafro'da Afitap Hanım ile eşi İshak Bey'in evine yerleşiyor. Asel burada, Asaf ile birlikte büyürken çocukluktan aşklarının temelini atıyorlar. Yıllar geçiyor, Asel ve Asaf büyüyor. Asaf Sivas Tıp Fakültesini kazanarak okumaya gidiyor ama gönlü hep Asel'de. İlişkilerinin en başından beri bu hikayede bence en az seven de en bencil olan da Asel'di. Benim nezdimde Asel fazlasıyla şımarık, bencil ve düşüncesiz bir karakterdi. Asaf ise onun tam dersi, kendinden önce Asel'i düşünen, iyi niyetli, anlayışlı bir adam.
Yıllar geçerken karakterler de büyüyor, yaşlanıyor, hatalarını ve doğrularını farkediyorlar. Zuhur Hanım'da Elis'e yaptıklarını fark ederek ondan özür dilemeye geliyor. Zuhur Hanımın geleceğini öğrenen Elis, kızına gerçekleri kendisinden öğrenmesi için başından geçen her şeyi ve babasını anlatıyor. Bence Asel burada da aşırı bencil davrandı, sürekli Behram Bey'in ne kadar iyi olduğundan bahsediyordu. O kadar iyiyse Elis'in başına gelenler neden yaşandı?
Asel, yıllar sonra kavuştuğu babası ile yaşamak istediği için ve Elis'de kızından ayrılmak istemediği için babası ile birlikte tekrar konağa döndüler. Behram Bey, Asaf Müslüman olmadığı için Asel ile ilişkilerini onaylamadığı ve Midyat'ın en zengin ailelerinden birisinin oğlu olan Egemen ile evlenmesini istedi. Paranın, şöhretin, göz önünde olmanın tadını alan Asel annesini ve Asaf'ı dinlemeden babasına bir şart öne sürerek Egemen ile evlendi.
Nereden geldiğini ve kim olduğuna değinmeden Aras'ı da anlatmazsam olmazdı. Sadakat bir insan olsaydı, Aras olurdu. Aras ve Asaf aynı karakterlerin farklı zaman dilimleri gibiler.
Ya sonrasında neler oldu? Asel bu evlilikte mutlu olabildi mi?
Asaf bu ihanet ile nasıl başa çıkabildi?
Yıllar sonra Elis'in karşısında çıkan Aras Bey kim?
Hadra nerelerde? Hadra ve Elis kavuşabilecek mi? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederim.