2024 11. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2024 00:00
Kitap Şii inancının temelinden ve hangi konularda Sünni yaklaşımdan ayrıştığını; nasıl kendi kendini ayrıştıran bir reflekse sahip olduğunu tarihsel bir bağlamda gösteriyor. Bu kitap bir tarih kitabı niteliğinde de değerlendirilebilir, fakat kitap bunun da ötesinde Şiâ ekolünün itikadi olarak problemlerinden ve tarihsel süreçte dinamik yapısı gereği ne tür değişimlere uğradığından bahsediyor. İlk bölümde Hulefa-ı Raşidin dönemindeki bazı temayüllerin yıldırım fetihleri sonucu siyasi çalkantılarla oluşan fikrî ayrılıkların itikadi sapmalara dönmesi ve birkaç nesil sonrasında tarihi olayların çarpıtılarak yeni siyasi mezheplere nasıl alet edildiğini aktarıyor ve bu çarpıtmalara hem itikadi hem de tarihsel verilerle hem Şii, hem Sünni kaynaklardan cevaplar veriyor. Son bölümde, Şiilerin tarihteki üç yükselişinden günümüze kadar olan süreçleri ayrıntılarıyla anlatıyor. Özellikle tarih okumasını sevenler bu son bölümden oldukça tatmin olacaktır zannediyorum. Sonuç bölümünde bu eserin ikinci bir esere temel olduğunu da bahsetmiş Abdulkadir hoca, yeni eseri dört gözle bekliyor olacağım. Selametle.
Bir Din KurgulamakAbdulkadir Şen · Tin Yayınları · 2024100 okunma