Puan vermedi·568 syf.····Okunma: 01 Ocak 2025 23:46 Genel olarak bakıldığında Osmanlı imparatorluğunun son yıllarından 1990’lı yıllara kadar olan 200 yıllık geniş bir dönemi içeren önemli bir araştırma&kaynak kitabı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte “yabancı bir tarihçinin mutlak tarafsız olduğu” yanılgısını da teyit eder nitelikte hatalı ve eksik bilgiler olduğu kanaatindeyim. Özellikle milli mücadele ve Cumhuriyet dönemine ilişkin kaynağı meçhul bilgiler içeren kitapta yerli ve yabancı bir çok yazarın kabul ettiği ve kaynak göstermek suretiyle 1919-1940 yılları arasındaki kurtuluş ve kuruluş döneminde öncelikle emperyalizme karşı kazanılan emsalsiz bir zafer ve de savaştan yeni çıkmış bir ülkede bu kadar kısa sürede gerçekleştirilen ekonomik, siyasal, toplumsal devrimler değersizleştirilerek ifade edilmiş. Örneğin sosyal ve siyasal devrimlerin, anayasal hakların yaşama geçirildiği aynı dönemde henüz Avrupa’da bile yaşama geçirilmemiş olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı gibi son derece önemli hakların yasalaştığı bilgisine yer verilmemiş olması kabul edilemez. Bu devrimleri gerçekleştiren Cumhuriyetin kurucusunun diktatör olarak nitelendirilmesi ise yeterince araştırılmadan yapılmış subjektif bir değerlendirmeden öte gidemez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk”ün Osmanlı subayı olduğu dönemlerdeki güney cephesi ve Çanakkale savaşlarında göstermiş olduğu başarılara da yer verilmemesi ayrı bir tartışma konusu. Dolayısıyla genel hatlarıyla her ne kadar okunabilecek bir kaynak olarak gösterilebilecek bu kitap yanında başka yerli ve yabancı kaynaklardan da yararlanılması, doğru bilgiye ulaşmak için kullandığımız referans kaynağını daha da sağlamlaştıracaktır.