2025 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2025 20:42
Öncelikle uzun bir süredir eskisi kadar sık ve odaklanmış bir şekilde kitap okuyamamaktan yakınan biri olarak kitabı üç gün içerisinde bitirdiğimi söylemem lazım ve bu benim için oldukça iyi bir süre. Çocukların ağzından anlatılan kitapları ayrı bir seviyorum, 80'lerde daha fetüs olmama bile yirmili yıllar kalmış olmasına rağmen nostalji yaşadım okurken. Yazın kavurucu sıcağında bisikletimle etrafta dolaştığım günler aklıma geldi sürekli. Her bir karakterin arka planını görmemizi sevdim ve hiçbirinin de masum olmamasını. Ed'in -Eddie'nin ona çocuk ismi gibi geldiğini düşünürsek bunu tercih edeceğini düşündüm- kendisi beni cinayet işleyen kişilerden daha korkuttu ne yalan söyleyeyim. Çocukken yaptığı her şeyin basit bir koleksiyonculuk olduğunu savunuyordu; birilerinin eski aile fotoğrafları, küçük biblolar veya renkli tebeşirler. Ancak hiçbir zaman bunun hastalıklı bir takıntıya dönüştüğünü fark edemedi, aradan otuz yıl geçmesine rağmen hâlâ saklıyordu hepsini. Etrafındaki herkesin kusurlarını ve hatalarını kendi içinde tartıp biçerken ya da peder Martin ona bir şeytan gibi gözükürken kendi içindeki o küçük kurnaz şeytanı hiç dile getirmedi. Oldukça ilginç bir karakterdi, onu onca yalancı karakterlerin arasında güvenli yerimiz yapmayı bırakacağımız kadar karanlık. İronik olayları da sevdim; peder Martin'in kendi günahları için herkesi heba etmesi çok gerçek geldi günümüz din adamları için. 80'lerde geçse de şuanda da hiçbir şey değişmemiş. Stephen King'in "O" kitabını okumamış olduğumu da belirtmek isterim yalnızca filmlerini izlememe rağmen başlangıçta çok benzediğini düşündüm ve bir tık ön yargım oluştu ancak bence yazar ufak benzerliklerin arasında kendine özgün bir yol bulmuş bu yüzden ön yargıyı kenara bırakıp okumakta fayda var. Kısacası ben kitabı sevdim, basit bir gerilim kitabı olduğunu düşünüyordum ama bazı şeylere farklı yönden bakmamı sağladı. Bittikten sonra birkaç dakika idrak etmem gerekti. Bu hikayeyi, 42 yaşındaki Ed'i ve 12 yaşındaki Eddie'yi okumak güzeldi.
Çöp AdamC. J. Tudor · Pegasus Yayınları · 2018985 okunma