Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 02 Ocak 2025 20:59 İnsanın aşka bakışını anlamak, aslında kendi ruhuna ve varoluşuna dair derin bir yolculuk yapmak anlamına gelir. Tristan ve İsolde’nin mitolojik öyküsü üzerinden aşkı daha iyi değerlendirmek mümkün.
Mitolojik hikayelerde sıkça gördüğümüz gibi, Tristan ve İsolde’nin aşkı, romantik bir tutku olarak karşımıza çıkar. Ancak bu aşk, gerçek bir bireyden ziyade, bir yansımanın ürünüdür. Tristan’ın İsolde’ye duyduğu aşk, kadının kendi gerçekliğinden ziyade, Tristan’ın kendi ruhunun bir yansımasıdır. İnsanın, kendi içinde hem eril hem de dişil unsurları barındırdığına dair Yung öğretisi, bu noktada önemli bir kapı aralar: Kendi ruhumuzdaki bu unsurlar dengede olmadığında, karşı tarafa kusursuz bir tamamlayıcı olarak bakarız. Bu da gerçeklikten uzak bir aşk yanılsaması yaratır.
Romantik aşkın karşısında ise, insani aşk yer alır. Gerçek insani aşk, karşı tarafı olduğu gibi, hataları ve kusurlarıyla kabul etmeyi gerektirir. Bu aşka ulaşabilmek için, insanın önce kendi ruhunun derinliklerini keşfetmesi gerekir. Çünkü, yazarın da belirttiği gibi, “Kendini tanıyan, Tanrı’yı da tanır.” Kendi içindeki eril ve dişil yönleri fark eden bir birey, bu dengeyi dış dünyadaki ilişkilerine de yansıtabilir. Bu durumda aşk, yalnızca bir yanılsama olmaktan çıkar ve iki insanın birbirini olduğu haliyle kabul ettiği, daha gerçekçi bir bağa dönüşür.
Yazar, aşkın tamamlanmışlık haline ancak bir maneviyat boyutuyla ulaşılabileceğini savunuyor. İnsanın aşk ihtiyacının altında yatan temel motivasyon, aslında kendini yüce bir şeye adama, kutsal olana ulaşma arzusudur. Bu noktada, yazarın kendi Hristiyanlık inancı çerçevesinde aşkı yorumladığı ve bu inancı ön plana çıkardığı görülür. Mitolojik öykü üzerinden sembollerle ilerleyen anlatım güçlü olsa da, yazarın inancını evrensel bir düzeyde değil, kendi bakış açısına odaklı yorumlaması, daha geniş bir okur kitlesi için eleştirel bir nokta olabilir.
Sonuç olarak, Tristan ve İsolde’nin öyküsü, bize aşkın yansıma ve gerçeklik arasındaki gerilimini anlamamız için bir fırsat sunar. Romantik aşkın yanılsamalarından, insani aşkın kabul ve farkındalık dolu gerçekliğine geçiş yapabilmek için, bireyin kendini tanıması, kendi iç dünyasındaki dengeleri kurması ve aşkı bir tamamlanmışlık aracı olarak görmemesi gerekir. Aşk, ancak bu olgunlaşma sürecinin sonunda, iki insanın bir arada mutlu olmayı seçebileceği bir düzeye kavuşur.