Jack londan ‘a objektif olamam
2025 2. kitabı
Jack London çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir yazardır. Üretkenliğine ve yaratıcılıgına çok derin bir saygı duyuyorum.”Beyaz Diş”le başlayan hayranlığım “Vahşetin çağrısı” ile sürmüş ,”Martin Eden”ile zirveye ulaşmıştı.1915 yılında yazdığı “yıldız gezgini”ise zamanının çok ötesinde bir deha olduğunu düşünmeme yol açmıştı. Demir Ökçe ;okumakta çok zorlandığım bir eser oldu.Distopya edebiyatının ilk örneği sayıldığını okudum biryerlerde…o dönem için distopya sayılan şeylerin bugünün vahşi kapitalizmi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.kapitalizm nedir ,sömürü nedir nasıl yapılır ; taktiksiz filan capcanlı örneklerle bam bam bam anlatıyor.Hepimizin iliklerine dek hissettiğine emin olduğum bu vahşi kapitalizmin adı Demir Ökçe. Çok zeki,çok çalışkan,çok adil ve çok duyarlı bir ruha sahip işçi sınıfı üyesi baş kahramınımız Ernest everhard’ın yolu bir gün kendi sınıfından olmayan bir kadınla kesişir.ve bu kadın zaman içinde hem ernest’in etkisi ile hem de kendi yaşadıkları ve gözlemledikleri sonucunda dünyaya onun gibi bakmaya başlar ve evlenirler.Tüm kitabı biz bu kadının dilinden okuyoruz.hak,hukuk,fırsat eşitsizliği,işçi sınıfının maruz ve mecbur bırakıldığı sefalet ve zorluklar ve tüm bunların müsebbibi olan demir ökçe .yani o zaman ki oligarşi zulmüz.şimdiki …. Siz tamamlayın Çok güçlü bir eser .keainlikle tavsiye ederim .ama uzun zamandır okuma tıkanıklığı yaşıyorsanız uygun bir metin olmayabilir.ben ara vere vere dinlene dinlene bitirebildim çünkü müthiş bir bilgi bombardımanı var . Sevgiler
Demir ÖkçeJack London · Yordam Yayınları · 202219,4bin okunma