2024 48. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2024 00:00
Tayfaları alalım, onlar her gün değişmeyen görevlerini yapıyorlar. Sanki başka bir şey düşünmüyorlar. Yolculara gelelim. Onlar sınıf sınıf. Birinci mevkidekiler domuz gibi yiyorlar ve geceleri balo salonunda oyun oynayarak, dans ederek eğleniyorlar. İkinci mevkidekiler, birincidekilere özeniyorlar. Üçüncü mevkidekiler, kendilerine gösterilen işleri yapıyorlar. Önlerine konan çorbayı, fasulyeyi, pilavı yiyorlar ve hiçbir gün "Bıktık" demiyorlar. (Bir Gemide) . . İlksöz: Anlatıyorum, anlatıyorum, anlamıyorlar. 1962-1976 yılları arasında yazılan sekiz öyküden oluşuyor eser. Öykülerde genel olarak ortaya çıkan kavramlar (bence) bir şeyler anlatma çabası ama anlatamamak, anlaşılamamak, insanlara, topluma derdini anlatamak, insanlardan beklenen o ilgiyi, tepkiyi görememek, toplum içinde yalnızlaşmak, ötekileş(tir)me. Ferit Edgü'nün o bildik içsel yolculukların hakim olduğu öykülerinden öncesindeki öyküler. Uzun, doya doya okunası, akıcı, kolayca okunan, olayın ve kurgunun içine yedirilmiş "toplumda bireyin yalnızlığı" teması. Kaza ve Bir Gemide en beğendiğim öyküler oldu. Hele hele Bir Gemide, bir gemide yaşananlardan çok daha fazlası. Ferit Edgü okumalarına devam. Sağlıcakla. Kitapla. Sonsöz(ler): Tüm yaşamım boyu eksik bir şey vardı. Hiçbir zaman bulup çıkaramadım. Hiçbir zaman bulup çıkaramadım, değil mi? Bu eksikliği mi aramaya döndüm bu eve? Bu yaştan sonra? Bulsan ne çıkar? Bulsan da artık neye yarar? Neyi doldurursun? Hangi boşluğu? Boşluklardan hangisini? Hangi bir boşluğunu delik deşik yaşamının? (Kanca) Hangimiz kendi yaşamımızı seçiyoruz ki, dedi iskele memuru. Hangimiz dilediğimiz yaşamı seçiyoruz ki? (Dönüş) Oturmak bile, otururken düşünmek bile, düşünürken oturmak bile yoruyor insanı. İşte bunu bilen yok. Bunu anlayan yok. Bunu saptayan yok. Herkes başka yerlerde. Hiç kimse gerçeği söylemiyor. (Seksek) Öyleyse niçin yazıyorsun? Yazmak için. Öyleyse niçin yazıyorsun? Kurtulmak için. Öyleyse niçin yazıyorsun? Anlatmak için. Öyleyse niçin yazıyorsun? Susmak için. (Olanak--Siz) . . .
Bir GemideFerit Edgü · Yapı Kredi Yayınları · 19971,067 okunma