Alice Feeney'den Taş Kağıt Makas Üzerine Bir İnceleme
2025 1. kitabı
Kendime 2025'te bir hedef koydum ve bu da bu yıl okuduğum kitaplarla ilgili incelemeler yazıp burada paylaşmaktı. Taş Kağıt Makas da bu bağlamda ilk kitap oldu. Uzun zaman sonra kitap, film, dizi fark etmeksizin ilk defa bir şeyi okurken bu kadar şok oldum. Bundan öncesi de sanırım 2014 yılında The Invisible Guest izlerken olmuştu. Aslında şimdi dönüp baktığımda bu tarz bir şey olacağıyla ilgili yazar zaman zaman ipucular vermiş ama kitap ya, ne olacağını her zaman kestiremiyor olabilirsiniz. Çok fazla spoi olmaması adına fazla detaya giremiyorum ancak kitap evli bir çiftin 10 yıldan fazla süre boyunca yaşadıklarını anlatıyor. Her evlilik gibi bu evlilik de tabii ki toz pembe değil ve ilişkiler de daima pürüzsüz değil, erkek karakterimiz Adam hatta bununla ilgili düşüncelerini şu şekilde açıklıyor: "Keşke insanlar da kitaplar gibi olsalardı. Bir romanın yarısına gelip de beğenmediğinizi fark ederseniz onu bir kenara bırakıp yenisini bulabilirdiniz. Aynısı filmler ve diziler için de geçerliydi. Öyle yaptınız diye kimse sizi yargılamazdı, vicdan azabı duymazdınız, siz söylemek istemediğiniz takdirde kimse bilmezdi bile. Ama insanlar söz konusu olduğunda sonuna kadar gitmek zorunda kalırdınız ve ne yazık ki herkes sonsuza dek yaşayamazdı." Kitap "polyphony" örneği olduğundan kitaptaki baş karakterlerimizin ağzından hikayeye şait oluyoruz ve her karakterin ne düşündüğünü merak ettiğimden benim için bu tarz kitaplar daha ilgi çekici oluyor. Kitap boyunca ara ara kadın karakterimizin yazdığı mektupları okuyarak geçmişleri hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Kitabı elinize alıp kitap hakkında bilgi sahibi olabilmek adına arka kapağını okuduğunuzda çiftin bir tatile çıktığını ve kötü gitmekte olan ilişkilerini kurtarıp kurtaramayacaklarını öğreneceğimizden bahsediyor. Baş kadın karakterimiz mektuplarından birinde "Ondan birkaç gün önce bana bronz bir pusula verdin, üzerinde şöyle yazıyordu: 'Bana dönüş yolunu bulasın diye.' Kaybolduğumu düşündüğünü bilmiyordum." Belki de çiftimizi birbirinden ayıran en önemli sorun iletişimsizlikleriydi. Dönüş yolunu bulup bulamadığını da kitabı okuduğunuzda öğrenmeniz adına size bırakıyorum. Sırlarla dolu bu evliliğin hikayesini okurken özellikle de "climax" anından sonra devamlı olarak şaşırmaya devam ediyorsunuz. Sonlara doğru "Bu hikayeye böyle bir son yakışmadı ya..." dediğiniz anda bir şokla daha karşılaşmanıza neden oluyor ve tüm bildikleriniz birden yalan oluyor. Gerçekten sürükleyici bir kitaptı ve merakla okudum, bazen kafa patlatan kitaplara ara verip bir roman okumak isterseniz kesinlikle öneririm ve okuyacaklar varsa da şimdiden iyi okumalar dilerim.
Duygu ve Düşünce
Taş Kâğıt MakasAlice Feeney · Yabancı Yayınları · 20238,3bin okunma