···Okunma: 08 Ocak 2025 09:06 İlk Öğretmenim" adlı eser roman türünde yazılmış olan ve 76 sayfadan oluşan bir kitap.1962 yılında yayımlanmıştır.Kitap kapağını konu ile bağlantılı ve başarılı buldum.Kitabın basımını da başarılı buldum.
Kitabın konusu bir köyde, derme çatma baraka gibi bir yerde okul kurup, yokluk ve zorluklar içerisinde çocukları okutan Düyşen öğretmen ve öğrencisi Altınay'ın hikâyesi. Aytmatov, bu hikâyeyi yaşamını baştan sona değiştirdiği öğrencisi Altınay’ın ağzından anlatır.Bir insanın kaderini bir öğretmenin nasıl değiştirebileceğini bahsedilir.Aytmatov, bir yandan Düyşen öğretmen ve Altınay’ın hikâyesini anlatırken bir yandan da 1920’li yıllarda Kırgız köylerinin ekonomik, sosyal ve kültürel durumu ile eğitime bakışını da ortaya koyar.
Kitabın mesajı ise eğitimin toplum hayatında ne kadar önemli bir yer arz ettiğidir.Cahilliğin insan hayatında nelere neden olacağı da belirtilir.Azmin, cesaretin olduğu yerde insan karşılığını muhakkak alacağı belirtilir.Vefanın önemi üzerinde durulur.
Cengiz Aytmatov'un kaleminden çıkan muhteşem eserlerden biriydi.Geleceği inşa eden öğretmenlerin çektiği çilenin küçük bir örneğinin bu hikâye vasıtasıyla görmüş olmaktayız.Yüreğe hitap eden bir hikâye olduğunu düşünüyorum.Eserde bir öğretmenin azmi ve cesareti anlatıldığı kadar saf ve tertemiz bir aşkın etkileyici hikâyesini de görmekteyiz.Benim beğenerek okuduğum eserlerden biri oldu.Eseri mutlaka okumasını tavsiye ederim çünkü herkesin eserden alacağı bir şeyler olduğuna inanıyorum.