·168 syf.····Okunma: 08 Ocak 2025 22:49 Şeyh Edebâli, Osman Gazi'nin kayınbabası olup Osmanlı Devleti'nin manevi kurucularından biri olarak kabul edilmektedir. Devletin temelinin adalet ,dürüstlük ve merhamet üzerine atılmasına katkısı büyüktür. Bu kitapta Ertuğrul Gazi'den ,Osman Gazi'den, Orhan Gazi'den Hayme Ana'dan ,Halime Ana'dan, Malhun Hatun'dan , Bala Hatun'dan, Nilüfer Hatun'dan( Holofira ya da Olivera asıl adı), Alaaddin'den, Mülhem'den ve tarihteki rolleri olan birçok kişiden bahsedilmiş ve aralarındaki bağlar hikayeleştirilerek anlatılmıştır.
Yunus Emre'den şiirlerle , Şeyh Edebâli'den nasihatlerle harmanlanmış akıcı bir kitaptır.
Tarikat yoluna giren dervişlerin duygu yönünden geçtiği merhalelerden(aşamalardan) kısaca bahsedilmiş, Kur'an'dan nefsin dereceleriyle ilgili işaretler kısaca aktarılmıştır.
Ertuğrul Gazi'nin oğullarına nasihatleri, Osman Gazi'nin oğlu Orhan Bey'e vasiyetleri ve Osmanlı Devleti'nin nasıl bir temel üzerine atıldığına yönelik fikirler elde edinilebilecek bir kitaptır.
Ahmed Yesevi, Dursun Fakih, Kumral Abdal , Hacı Bektaşi Veli, Sarı Saltuk , Ahi Evran , Mevlana, Yunus Emre , Şeyh Edebâli gibi erenlerden bahsedilmiş ve bu kişilerin İslam'ın ahlaki ve manevi yönü ile Türk kültürünü birleştiren, sosyal ve ekonomik anlamda ahlaki bir düzen kurulmasını sağlayan, halkın dilinden konuşan ve Osmanlı Devleti'nin manevi mimarları sayılmaları yönüyle okuyucu için geçmişe yönelik bir ışık tutmuştur.