2025 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2025 23:14
Başlangıçta Fatih Sultan Mehmed’in hayatını öğrenmek için aldığım ve Feridun Emecen’in okuduğum ilk kitabı olan “Fetih ve Kıyamet 1453”ü anlatmaya geldimmm. Okuduğum ilk akademik tarih kitabı olması hasebiyle dilinin sadeliği ve anlaşılırlığı kitabın benim için en güzel yönlerinden biriydi. Doğu Hristiyanlığının merkezi konumunda olan Konstantinopolis'in fatihinden bahsederek başlanıyor kitaba. Çocukluk yıllarından, sancaktarlığını yaptığı şehirden, ailesinden, babası 2.Murad’dan ve tahtı oğlu 2.Mehmed’e bırakma nedenlerinden, tahtan indirilmesinden ve tekrar tahta çıkışından bahsediliyor kısaca. Tabi kitabı Fatih’i daha fazla tanımak için aldığımdan hakkında daha fazla şey okumak isterdim ancak kitabın da başlığına yansıyan asıl konuya fethe geçiş yapılıyor daha sonra. Fetih öncesi Konstantinopol’ün ekonomik ve sosyal durumu nasıldı, 2.Mehmed’in İstanbul’u bu kadar almak istemesinin dini ve siyasal nedenleri neydi, onun bu isteğine karşı çıkanlara tutumu nasıldı gibi konulara değiniliyor. Kitabın en çok sevdiğim yönü ise bahsedilen bir konu hakkında dönemin bir çok kaynağından bahsedilip (maalesef Osmanlı kaynağı çok sınırlı) en sonunda yazarın objektif olarak hangisinin daha tutarlı olduğundan bahsetmesi oldu. Kesin olmayan bilgilerde ise yeterli kaynak olmadığından bahsedilmişti. Fetih için yapılan hazırlıkları, kuşatma sırasında Osmanlı ve Bizans tarafında neler yaşandığını okurken sanki o anlar gözümde yaşanıyormuş gibi hissettirdi. Ayrıca surlara ilk çıkan kimdi, Ebu Eyyub el-Ensari’nin mezarının kuşatma sırasında mı yoksa daha sonra mı bulunduğu, gemiler bir gece de mi karadan yürütüldü, şehir sulh ile mi yoksa savaşla mı alındı gibi konulara da açıklık getiriyor. Bu kitabı okuduğunuzda İstanbul’un fethiyle alakalı aklınızda başka bir sorunun kalmayacağını ve bu konuda daha önce bir şeyler okumadıysanız ilginç bilgilere rastlayacağınızı düşünüyorum.
1000 Kitap
Fetih ve Kıyamet 1453Feridun M. Emecen · İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları · 2020423 okunma