Mimarinin evrilimi
2025 3. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2025 08:58
15.yya kadar insanların duygu ve düşüncelerini ifade etmede yalnızca mimari etkiliydi. Hint, Mısır,Roma’da daha çok (hatta yalnızca) teokrasi ve din adamları sembolleri hakimdi. Fenike, Yunan, Gotik mimarisinde ise özgürlük,halk ve insan konuları işleniyordu. Mimaride insanların tüm düşünceleri anıtlara dönüştürülüyordu. Dönüşmeyen tek bir düşünce bile yoktu. 15.yydan sonra bu mimarinin yerini matbaa almaya başladı. Bir çığ, bir yıkım mimariyi yok edebilirdi. Ancak kitaplar sayesinde aktarımlar süreklilikten ölümsüzlüğe dönüştü. Daha kolay aktarılması, taşınması ve saklanması sebebiyle kitaplar artık mimarinin yerini almaya başladı. Böylece diğer sanat dallarında da dönüşümler olmuştur. İşlemecelik;heykelciliğe, minyatür;resme, ayin ilahileri; müziğe dönüşür. Mimari adeta İskender’in ölümüyle her biri kendi krallığını ilan eden vilayetlerden oluşan bir imparatorluğa benzer.
Notre Dame'ın KamburuVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202242,2bin okunma
Elif
Yani mimari değiştiğinde ölümsüzleştirken bir yandan eşsizliğini de yitirmeye başlar.