Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 09 Ocak 2025 20:55 ︎ Zarlar || Ahmet Altan
Kitapta, Ziya ve Hakkı adlı iki kardeşin intikam hikayesi üzerinden hayatın belirsizliklerine, insanın kendi kaderini ne kadar kontrol edebildiğine ve adalet arayışının nereye varabileceğine dair sorgulamalar üzerinden konu işleniyor. Kitap, hem Osmanlı’nın son dönemindeki karmaşayı hem de insanın kendi içinde yaşadığı fırtınaları anlatıyor.
Ziya ve Hakkı birbirinden oldukça farklı yapılara sahip. Biri daha planlı ve sakin, diğeri ise daha öfkeli ve fevri. Ancak her ikisinin de ortak noktası içlerindeki bitmeyen intikam arzusu. Arif ise her ikisinin abisi, dönemin güç ve otorite kavramını temsil ediyor ama onun bile sınırları var. Karakterlerin derinlikleri o kadar güzel işlenmiş ki, okurken onların duygularını hissediyorsunuz. Hatta bazen, "Ben olsam ne yapardım?" diye düşünmeden edemiyorsunuz.
Hepimiz hayatta bir şeyler için çabalıyoruz ama işler her zaman istediğimiz gibi gitmiyor. Zar atıyorsunuz; bazen altı geliyor, bazen bir. Bu durum Ziya ve Hakkı’nın hikayesinde de sık sık karşımıza çıkıyor. Bu insanı düşünmeye itiyor, ne kadarını biz kontrol ediyoruz, ne kadarı tamamen şans ?
Eğer insan ilişkileri, psikolojik derinlik ve tarihi arka planı bir arada sunan hikayeleri seviyorsanız bu kitap tam size göre. Akıcı dili ve merak uyandıran olay örgüsüyle bir çırpıda okunacak türde bir kitap.