···Okunma: 14 Ocak 2025 20:43 Karanlıkta yüzmek, adını oldukça taşıyan bir kitap. İki güç arasında kalan, parçalanan, coğrafi sınırları hariç hiçbir şeye sahip olmayan bir ülke olan Polonya’da Ludwik isimli gencin kendini kabullenmeye çalışması, geçtiği yolları, savrulduğu görüş ayrılıklarını, sevgisiyle yaşadığı koşulsuz kabullenme sürecini çevreliyor bu hikaye. Dönemin sancılarını sanki orada, o yıllardaymışçasına, Ludwik’in kalbinde bir yara olan sevdiğine hitaben yazdığı anılar ve o andan kesitler ile okuyoruz. Yazarın dili çok yalın, insanın içine tasasızca işleyen bir anlatıma sahip. Kalbimi oldukça yaraladı, sonunu tahmin etmeme rağmen gerçekler kırıcıydı. Janusz ve Ludwik’in hikayesini okurken fellow travelers dizisindeki çiftimizde de görebildiğimiz bir bencillik ve körlük, gerçek olmayan bir umut hakimdi. Diziyi izleyenler kendi içlerinde oldukça bağdaşlaştıracaklardır Janusz ve Ludwik’i Tim ve Hawk ile. Çok güzel ama bencil bir sevgisi, ülkesinin durumuna dair bilinçli bir körlüğü vardı Janusz’un. Sonu kırıcıydı, yaralayıcıydı, Ludwik için üzülmeden edemedim kitap boyunca. Diliyorum ki kendi mutluluğunu bulmuştur, başka hikayelerde ve gerçekliklerde.