2025 2. kitabı
tuba çandar’ın hrant kitabı 2010 un eylül’ün de tam da 15 eylül de hrant’ın doğum gününde alıp çıkmıştı. bende üstünden çok geçmeden alıp okumuştum. yıllardır kitaplığımın en kıymetlilerinden. 23,5 hrant dink hafıza mekanında 13 ocak 2025 de yazarıyla kitap hakkında söyleşi olduğunu haber alınca hemen kayıt yaptırmıştım. dün o söyleşi gerçekleşti. karşımda tuba çandar ve bir diğer sevdiğim yazar karin karakaşlı, kitap hakkında konuşuyorlar. yazım süreci, tekniği, kimlerin nasıl yardımcı olduğu tek tek anlatılıyor. fakat en çok hrant’ a dair duygular, anılar var aramızda. başka türlüsü mümkün olabilirmiş gibi sanki. gözlerimiz dolu, sesler titriyor, boğazımızda yumru. bir ara sol yanıma dönüyorum rakel (dink) sessizce gelmiş bir köşeye oturmuş. böyle bir duygu yoğunluğu içindeyim. o duygulara dair yazacak çok şey var ama ben hepsini duvarın köşesinde gözünde yaşlarla dinleyen rakel’e uzun uzun sarılarak ona anlattım gerisine de gücüm yetmez. sadece ağlayabiliyorum. hrant için taziyeye gittiğinde taziye defterine bir şey yazamayacak halde olan tuba çandar “ buraya bir şey yazamıyorum ama senin hayatını yazacağım” demiş içinden ve hrant’ın ailesi ve yakın çevresinden 125 kişiyle konuşup bu görüşmeleri kurgulayıp içine hrant’ın sesini de katarak çok içten bir biyografi yazmış. hissetmeden,yazılamayacak bir kitap olmuş hrant kitabı. hem hrnat’ın benzersiz hayatını anlatan kitabın okunmasını hem de 23,5 hrant dink hafıza mekanı’nın ziyaret edilmesini içtenlikle öneririm.
HrantTuba Çandar · Everest Yayınları · 2010110 okunma