172 syf.
8/10 puan verdi
Sisler Bulvarı
kitabımızın içerisinde 39 adet şiir bulunuyor. Şiirlerin her biri farklı bir başlık altında toplanarak sınıflandırılmış. Açıkçası ben
Yağmur Kaçağı
Yağmur Kaçağı
'nda bulunan şiirleri daha çok beğenmiştim ama sonrasında
Attila İlhan
'dan öğrendim ki "Yağmur Kaçağı", "Sisler Bulvarı"nın içinden alınarak ayrılmış bir parça imiş. :) Buradaki şiirler de çok güzeldi yalnız, asla kötü değildi. Özellikle kitabımıza ismini veren "Sisler Bulvarı" benim favori şiirimdi ancak haricinde pek çok şiirde beğendiğim o kadar mısra oldu ki. Örneğin "Bence Malûmdur" isimli şiirinde bir dize şöyle: "Bulutlar senin gözlerinin üstünde yürürler." Ben bu dizeden sevgilinin gözünün mavi renkli olduğunu çıkardım. Şiirde sonraları "senin gözlerin, gözlerin, gözlerinin rengi bence malumdur ibareleri de geçiyordu. Ne kadar muazzam bir dize değil mi? :) Benim o kadar hoşuma gitti ki. Üstelik şiirdeki tüm imgeler harikaydı. İmgelerden çıkardıklarıma göre yıldızlar yalnız sevgilinin gözlerinin gökyüzünde parlayabiliyor ya da kayıp gidebiliyorlardı. Yine "Sisler Bulvarı" şiirinde çok beğendiğim bir yer daha oldu: "elinin arkasında güneş duruyordu aylardan kasımdı, üşüyorduk" Yani o el, sevgilinin yanağında ya da avuçlarında olsa ikisini de ısıtabilecek güce sahipti ancak anlıyoruz ki, o güç bile isteye kullanılmamış ve ikisi de kendilerini üşümeye terk etmiş. Çok beğendim. :D Şiirler daha bu şekilde epey imge ile doluydu.
Attila İlhan
bu şiirlerinde ayriyeten savaş, savaştan etkilenen halk ve çocuklara da oldukça fazla yer vermişti. Özellikle "Silezya Dağları'ndan Uzakta" şiirinde o çocuklar için çok üzüldüm. Çok duygulandığım bir şiir oldu. :( "İstanbul Şehri Ağlıyor" şiiri de beni paramparça etti. Özellikle bir mısra kalbime işledi: "yalnız sen yağma yağmur, vurma kalbime kalbime bulutlar seni almasın, karanlık kana girmesin" Yine eserimizin sonunda
Attila İlhan
, "Meraklısı için notlar" başlığı altında bizler için bir bölüm açmış ve bu bölümde kendisi samimi bir şekilde 39 şiirin her biri hakkında açıklamalarını yapmış. Nasıl yazmış, nerede yazmış, konusu ne, şiirde geçen isimler ne, bu isimlerin anlamları ve hikâyeleri neler, şiirde şair hangi mesajları vermek istemiş ve neler anlatmış, kısacası her şey hakkında kısa kısa açıklamalar bulunuyor.
Attila İlhan
'ın şiirlerinin sonuna bu bölümü koyması beni çok mutlu ediyor çünkü okumaktan epey keyif alıyorum. Bir şiiri anlayamadıysam eğer hemen arkaya gidip yazarımızın o şiir hakkında bizlere sunduğu açıklamaya bakıyor ve büyük bir aydınlanma yaşayarak yeniden okuyorum. :) Bu sefer her şey o kadar anlaşılır oluyor ki, hayran oluyorum. Üstelik bu kısımda
Attila İlhan
'ın samimiyetine bayılıyorum. Mesela şiirlerinde çok fazla alkol geçiyor, şarap ismi geçiyor, sigara geçiyor ve bu sebeple onu eleştirenler alkol düşkünü olarak eleştiriyor. Oysa kendisi açıklıyor ve diyor ki hayır, benim alkolle ve sigarayla pek aram yoktur. :) Bu açıklama kısımları gerçekten çok samimi ve her şiirin başlığını önce koca koca yazıp ardından o şiirle ilgili her şeyi kısaca açıklıyor. "Barakmuslu Mezarlığı"adı altında toplamış olduğu şiirlerine Dadaloğlu'nun bir beyiti ile başlamıştı ##$##yazarSeolar:i1077.$$#$$ Sonrasında okuduğumuz şiirler de hep kahramanlık şiirleriydi. Vatan, şehitlik, kahramanlık ya da liderlerden konu alınarak yazılmış şiirler burada ayriyeten toplanmıştı. Genel olarak yine çok sevdiğim ve okumayanlarına kesinlikle tavsiye edebileceğim bir eser oldu
Sisler Bulvarı
. İyi okumalar dilerim efendim. :)
Sisler BulvarıAttila İlhan · İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,580 okunma
54 görüntüleme