Sadece yaşamak istiyoruz
2025 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2025 01:28
" Ben bu kitabı yarın öldürülecek bir kadınmışım gibi son nefesimle yazdım." " Ben bu kitabı yarın bir kadın daha öldürülmesin diye yazdım." " Ben bu kitabı toplumsal duyarlılığa mütevazi bir katkı sunmak için yazdım." Ah nasıl başlasam bilemiyorum. Bu kitaba inceleme yazıp yazmama arasında çok kararsız kaldım. Eğer birkaç bir şey söylemeseydim içimde kalırdı. Yukarıda yazarın bu kitabı neden yazdığına dair birkaç cümle yazdım. Son söze gelince yazarın kendisinin de şiddetli geçimsizlik dolu bir evde büyüdüğünü öğrendim. Bu da bu kitabı yazmasına sebebiyet veren olaylardan biriymiş. " Her sabah bir kabusa uyanıyoruz" "Erkekler ava çıkmış gibiler." " Bazı kendini bilmezler de kadınlara deli diyor ya ben deliriyorum. Her şey ayan beyan ortada, deli olan erkekler..." Hatice Meryem kitaba başlarken bize 7-8 tane cinayet öyküsü anlatıyor. Okurken tüyleriniz diken diken oluyor. İlk hikayeden son hikayeye kadar hepsi aklımda, en kötü olan durum ise hikayelerin benzerlerini ya da aynılarını her gün görüp duyuyor olmamız. Yani bu yüzden kimseye bu kitabın ağır geleceğini düşünmüyorum. Instagram' da twitter da her kaydırdığımızda, tv deki haberlerin yüzde sekseninde gazetede üçüncü beşinci sayfalar bunlarla dolu. Yazarımız da buna tepki göstermek için farklı bir yöntemle yazmış hikayelerini. Hikayelerini anlatırken erkek bakış açısıyla anlatmış. Taa en başından cinayet işlene kadar, o erkek iğrenç kafasının içinde neler neler düşünmüş, hepsini okuyoruz hepsini. İlk başta bana da garip geldi bu durum ama yazar kitabın son sözünde bu durumu açıklıyor. "Öykülerim ile şiddeti çoğaltmaya çalıştığımı söyleyenler olacak, bu cinayetlere gözünüzü kırpmayın. Ben sadece size katil bir erkek zihniyetini anlatmak istedim." Yazarımız diyor ki suçlu erkek değil ERK' tir. Sadece öldürerek tam hisseden, savaşarak eğlenen, silahları ve çüklerini birbiriyle yarıştıran bu düşünce sistemine isyan ediyor. Suçlular incelenip zihin yapıları anlaşılırsa ve bunları erkenden test edip eleme fırsatımız olursa işte o zaman kadın cinayetleri azalacak. Lakin ülkemizde hatta tüm dünyada Erk düşüncesi o kadar hakim ki bunu düzeltmek gerçekten çok zaman ve uğraş gerektirecektir. Kitabın sonlarına gelmişken ve üst üste o cinayetleri okuduktan sonra son sözü okumak boğazımı düğümledi. Sokakta yürürken bile ölebilecek olma düşüncesi iliklerimi kadar beni korkuttu ve ağlattı. Kadın olmaktan aşırı gurur duyan ve bu durumdan mutlu olan bir insan olmama rağmen sırf kadın olduğum için öldürülebilecek olmam dünyanın en haksız şeyi.
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?Hatice Meryem · İletişim Yayınevi · 2019573 okunma
Bu kitabı alıp, her erkeğe okutasım var.