Bir Soru
Dini temellere dayandırılmadan, sadece dünyevi ilkelere dayandırılarak Ahlak temellendirilebilir mi?
''Dünya'' arapça ''aşağı'' manasını taşır. Böylesine aşağılık ilkelere dayandırılarak temellendirilen şey ahlak olmaz ahlaksızlık olur.
ahlak, yaratılış demek aslında, baştan bi yaratıcının varlığını kabul etmek lazım ki sorgulama yapılabilsin.ama dini temellere dayandırılmadan bi yaşam felsefesine de sahip olunabilir.
Bana göre de temellendirilemez. Çünkü tarihin farklı dönemlerinde hiç ahlaki olmayan davranışlar sırf toplum tarafından kabul görüyor diye nornalleştirildi. Herşey dünyevi değerlere göre ( yani toplumun kabuk ettiği değerlere göre ) temellendirilse ortaya çok sapıkça durumlar çıkabiliyor. Bunun için Ahlak, dini bir temele oturtulmalıdır. Ama oturtulmaması gerektiğini söyleyen çalışmalar mevcut. Şuan o yazıları okuyorum. Size de bu yüzden sorum dedim.
Ahlakın dinlerle alakası yok zaten. Ahlak insanın içinde olan bir şey. İnsanlar kendi yaşamında aldığı kuralları,ilkeleri ile yaşar bunun için dine gerek yok . Dinler tabbi ki iyiliği, yardımseverligi, hoşgörüyü öğütlemeye çalışır ama ahlak dinden ibaret değil insanın içinde olan bir şey
Ahlak Hulk kökünden gelmektedir. Hulk ise Yaradılış demektir .Bu durumda Yaraticinin yaradılışta insanda olmasını istediği davranma ve yaşama halidir .Bu bakış açısı ,İslami bir bakış açısıdır dinden bağımsız bir ahlak,(seküler ahlak) mümkün değildir. Çünkü İslam'a göre ahlak yani Yaradılışdan gelen ilahi kodlar insanın fabrika ayarlarıdır.