2025 3. kitabı
Modernizm ve kapitalizim gibi günümüz kavramları çocukların nasıl anlatılır sorusuna muazzam bir şekilde cevap veren sımsıcak bir öykü karşımızda. Hikaye başlarken karakterlerin kişilik özellikleri bize detaylı bir şekilde verilir muammer bey ne kadar titiz inatçı kıskanç ve iddiacı bir karakter ise kardeşi tamirci Kadir bey bir o kadar böbürlenme sevmeyen herkesle iyi anlaşabilen ve aynı zamanda eşyanın ruhu olduğuna inanan ve bu uğurda işini icra eden bir karakter olarak karşımıza çıkar Kapitalizm ve modernizm sembolize eden beyaz Eşyacı ihsan bey nalbur Musa bey mobilyacı Süha bey ve Adalılar Kadir beyden tamamen şikayetçidirler esnafın şikayetçi olma sebebi kazanç kapılarını sıkıntıya sokması iken ada halkının şikayetçi olması diğer halk ile evlerini kıyas sürekli eski eşyalar ile yaşamaları onları mutsuz etmektedir ancak tamirci Kadir bey yalnızca eşyanın ruhuna inanmakla kalmaz bu eşyayı var eden hikayeyi eşya sahiplerine aslında hediye eder ve hikaye boyunca eşyanın hikayesini sadık kalanların en çok çocuklar olduğunu fark ederiz Ada halkının tüm bu rahatsızlığına karşı çözümü Kadir Bey’i tatile göndermek olur ancak Kadir Bey’i tatile gönderdiklerinde ne yazıkki umdukları mutluluğa ulaşamayacaklardır evlerindeki eşyaları yenilemeye yeltenseler de alacaklari eşyaların kalitesiz pahalı aynı zamanda uzun soluklu kullanılmaması onları eşyaları almaktan vazgeçirir ancak ortaya çıkan birikmiş paralar ne yazıkki harcanmak için kıpırdannııp durur burada kapitalizm kavramını tüketim kurdu olarak vermeyi tercih eder yazar ancak bu kadar tatlı bir şekilde çocuklar için somutlaştırılabilirdi diye düşünüyorum tamirci Kadir Bey’e anlayan ada halkı kedi mestan’ın da önerisiyle tatile çıkmaya karar verdiklerinde kendilerine Kadir Bey’in yanında bulurlar ancak Kadir bey yine tamirat içindedir meb bu sefer ada halkının istediği şey eşyaları tamir etmek değil kendilerini tamir etmeleridir çünkü asıl tamir eşyayı değiştirmek değil kendimizi biraz değiştirmektir
Güneşi Bile Tamir Eden AdamBehiç Ak · Günışığı Kitaplığı · 20141,155 okunma