Puan vermedi·360 syf.····Okunma: 13 Kasım 2024 23:38 Gülliver'in Gezileri bir hiciv, eleştirel bir bakış kitabı olmakla birlikte başlı başına felsefik göndermeler içeren bir etik değerlendirmedir. Kitaptaki bölümlerin işlevi toplumsal uyarılardır. Genelde bu hikayeleri okulda herkes okur ama çok az insan özüne ulaşabilir. Kitapta geçen hikayeleri;
1. Uydurma hikaye yazan romancıların ucuz kahramanlık peşinde olduğu, başka ülkelerin kıymetli taş ve mücevherlerinden ve madenlerinden çok insani değerlerinin daha önemli olabileceği,
2. Toplumu oluşturan insanların bireysel farklılıkları olduğu ve çoğu zaman büyük görünenlerin küçük, küçüklerin bilge veya yöneticilerin zavallı olduğu,
3. İnsan denilen varlığın çıkarcı ve bencil olduğu (yazar Yahoo toplumu olarak insanı eleştirmektedir)
4. Gücün göreceli olduğu, insanlık olarak her türe ve doğaya fütursuzca müdahale ettiğimizi aslında yazar bir de böyle düşün diyerek medeni toplumların adil olmadıklarını ve başta hayvanlara kötü davrandıklarını (P. Singer'ın Pratik Etik kitabı bu arada okunmalı) vb. 17. yüzyılda ülkemiz ortalama insanının çok üzerinde bir etik anlayışı ortaya koymaktadır.
Yazara göre insan, hiçbir gerekçesi olmadan çoğu zaman soğukkanlılıkla çok sayıda insanı öldürebilen bir topluluktur (Yahoo) Çoğunlukla insan cinayetlerinin gerekçelerini vatan, ülke, din vb. değerlerin ardına saklar. Yazar kitabın sonlarında Yahoolardan/insandan iğrendiğini, insanlar içinde yaşamaktansa daha büyük dertlere girmeye razı olduğunu belirtir. Genelde her yere medeniyet götürdüğünü iddia eden Avrupa'nın uygarlaştırılması için yeterli sayıda yerlinin Avrupa'ya gönderilmesini önerir (s.398) Yine yazar en sonra Hristiyanlığı yayma adı altında papazlar vasıtasıyla sömürgeleştirme faaliyetlerini eleştirir. Sonuç olarak insan çıkarcı bir varlıktır. Bürokratlar, yönetim görevini elde etme uğruna takla atan cambazlardır. Din adamları kralların zulmüne onay veren makamlardır. Bilge görüşü kabul eden toplumların en az ahlaki çöküntü içinde olduğunu iddia eder. Yazar Jonathan Swift'in mezar taşında "
Yürü yolcu ve eğer yapabilirsen özgürlüğün savunucusunu örnek al.” yazmaktadır.