2025 8. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2025 23:37
Güldürmek ve düşündürmek üzerine yazılmış 20 kadar öyküden oluşan güzel bir eser. Yıllar önce yazılmış olmasına rağmen günceldir. Günümüzde gördüklerimizi, şahit olduklarımızı, duyduklarımızı okudukça hatırlarız. Belki bizzat içinde olduğumuz olayı dahi bize hatırlatır. Bu kızgınlıkla karışık kahkaha duygusu yaşatır okura. Kitap bu memleketin yazılarla ve sözlerle çizilmiş bir resmi gibidir. Bu resim genel olarak olumsuzluklar üzerinedir. Ama ne yapsaydı değerli yazar. Yaşanılan ve yaşanmakta olan gerçekleri gizlemek iyi bir yazarın özelliği değildir. Ah Biz Eşekler olarak belirlemiş başlığı, Aziz Nesin. Buradaki eşekliği ister üstümüze alınalım, kendi eşekliğimizi araştıralım. İster başkalarının eşekliklerini görelim. Eşek üzerine bizde özlü söz, atasözü, deyiş, argo hakaret çoktur; "Eşeğe altın semer vursan eşek yine eşek." "Eşek hoş laftan ne anlar. " bunu hoşaf olarak söyleyenler de vardır. Daha aklıma gelmeyen pek çok söz var. Hatta sen kendine eleman değil eşek arıyorsun. Biz eşek oldukça semer vuran çok olur gibi çok deyişletimiz vardır. Kitabı okuduğunuzda bu deyişler, atasözleri aklınıza gelirse daha derin manalar oluşacaktır zihninizde. Aziz Nesin güzel isim seçmiş. Mizah kitaplarının yeri farklıdır.Elbette edebiyat kategorisindedir,ancak bunların güldürürken düşündürmeleri onları farklı bir yere koyar benim gözümde. Bunu da her yazar, şair yapamaz elbette. Yazarın hüneri burada belli olur.
Ah Biz EşeklerAziz Nesin · Nesin Yayınları · 20161,876 okunma