2025 4. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 16:59
#okudumbitti #yaşamveyazgı İnsan böylesine korkunç derecede aç ve soğuk bir yaşama uzun süre dayanabilir mi? Sen nasıl yaşayacaksın bu dünyada? Bu kadar da hassas olunmaz ki. Kendi ruhunu oku, benimkine burnunu sokma. Grossman 1950'lerde yazmaya başlıyor Yaşam ve Yazgı'yı. Ekim 1960 yılında arkadaşlarının sözüne kulak asmadı ve elyazmasını editöre teslim etti. Şubat 1961 yılında üç KGB görevlisi eve gelip Yaşam ve Yazgı ile ilgili ne varsa hepsine el koyuyor. Lâkin görevlilerin bilmediği bir şey vardı, Grossman kitabın iki kopyasını daha yapmıştı ve bunları da başka iki arkadaşına teslim etmişti. Gulag Takımadaları dışında bu kadar tehlikeli sayılan başka bir kitap daha olmamıştı şeklinde de not düşülmüş kitabın giriş kısmına. Yazarın vefatından sonra yayımlanmış kitap. Yazar 1964 yılında sefalet ve baskı altında ölüyor kitap da ölümünden 16 yıl sonra basılıyor. Keşke yayımlandığını görseydi. Stalin Rusyasını en iyi anlatan kitaplardan biriymiş. Diğer yazarların-Şalamov, Soljenitsin, Nadejda- gücü dışlanmış olmalarından gelir. Grossman'in gücü, en azından kısmen, Sovyet toplumunun her katmanlarını yakından biliyor olmasındandır. Yazar bütün bir çağın portresini anlatıyor. Yazar gerçek hayatta annesini Ukrayna'dan Moskova'ya getiremiyor çünkü eşi istemiyor. İşgale uğrayan Ukrayna'da ne yazık ki annesi Almanlar tarafından katlediliyor. Yazar bunun acısını yaşamı boyunca çekiyor ve Yaşam ve Yazgı'yı da annesine ithaf ediyor. Annesi ve eşiyle olan olayı kitabında da dile getiriyor. Acımasız olan acımasızdır. Dönemin önde gelen isimlerinin aslında birbirinden pek bir farkı olmadığını da dile getiriyor Grossman. Gözünü hırs ve savaş bürümüş birinden vicdanlı olması beklenemez zaten. Genel olarak bakınca diyeceğim şu ki konusu güzel evet lâkin beni çok yordu. Savaş ve Barış gibi ama ben Tolstoy'u daha çok sevmiştim. Ona nazaran da Yaşam ve Yazgı daha akıp gidiyor. Başına oturunca sayfalar su misali. Karakter çokluğu beni boğdu biraz. Şahsen isimlerin hiçbiri kalıcı olmadı bende. Dönem kitabı okumayı seviyorsanız bence seversiniz bu kitabı.
Yaşam ve YazgıVasili Grossman · Can Yayınları · 202222 okunma