Totem ve Tabu Freud'un öncelikle sindirilip, notlar alınarak okunması gerektiğini düşündüğüm bu kitabı, kişiye insanın özünü anlama yolculuğunda çok verimli ve farkındalık dolu bir süreç yaşatıyor.
Kitapta; Afrika ve Avustralya kıtalarının mercek altına aldındığı ilkel toplumların, aborjin ve vahşi kabilelerin tabularını okuduğunuzda hayretler içinde ilkelliği iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Bu halkların tabu yasaklarına karşı ambivalan bir tutum sergiledikleri kitapta şu şekilde açıklanıyor: "bilinçdışında yasakları çiğnemeye can atarlar, ama bundan korkarlar da; tam da çok istedikleri için korkarlar ve korku arzudan daha güçlüdür. Fakat bu arzu kabilenin her bireyin olduğu gibi nevrotiklerde de bilinçsizdir."
Ek olarak nevrozlarla ilişkilendirilmelerini okudukça kafanızda bir çok yönden parçaların birleşeceğini düşünüyorum. Sonlara doğru Egzozaminin Kökeni ve Totemcilikle İlişkisi alt başlığında vaka örnekleriyle bu durumun 'Oidipus kompleksi' ile bağlantısını sunması çok etkileyiciydi. Sigmund Freud