Gönderi

Samsun
19 Mayıs Pazartesi günü sabah saatlerinde Samsun’a geldi. Sandallarla Reji İskelesi’ne çıktılar. Bir heyet tarafından karşılandı çünkü resmî görevliydi. Samsun, kurtuluş mücadelesinin fitilinin ateşlendiği şehir oldu. Nitekim seneler sonra o günü anlatırken, “Ben Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman memlekete ve millete ait bütün tasavvurlarımın, kararlarımın yerine getirilebilir olduğuna bir defa daha kuvvetle inanmıştım. Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinden okuduğum vatanseverlik, fedakârlık, ümit ve tasavvurlarımı müspet bir inanca götürmeye yeterli olmuştu,” diyecektir. Samsun, Anadolu’ya çıkış noktasıydı. Bu tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Atatürk de zaten Nutuk’u bu tarihten başlatır. Belki kendi doğum gününün tarihi olarak 19 Mayıs’ı seçmesi de böyle açıklanabilir
Sayfa 167 - Kronik Kitap
··
304 görüntüleme
Muhayyîr ✓ okurunun profil resmi
Birşeyi çok merak ediyorum. Mustafa Kemal onca İngiliz işgal gemisine görünmeden ( hakeza “resmî tarih kitaplarında” kıyıya vura vura gittiği söylenir) nasıl Samsun’a gitti? Hiç sorguladınız mı?
Mehmet Y. okurunun profil resmi
Beyefendi, Atatürk zaten resmi görevli olarak gidiyor Samsun'a. Samsun bölgesindeki Türk Rum çatışmalarını araştırmak için... Siz sorguladınız sanırım, hangi sonuca vardınız?
1 sonraki yanıtı göster
RT okurunun profil resmi
Bir Samsunlu olarak bu satırları okurken kıvanç duyuyorum değerli hemşehrim.
Mehmet Y. okurunun profil resmi
Siz de mi Samsunlusunuz? :) Bu sözler Büyükşehir Belediyesinin duvarında yazar, keza Kurtuluş iskelesinde de var.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.