Puan vermedi·464 syf.··Beğendi
· Geçmiş kapanmayan bir yara... Kitaptaki karakterlerin hikayelerini okuyunca bu cümle geliyor aklınıza. Hayatı bir gecede geri dönülemez şekilde değişen Rosie geçmişle hesabını kapatmayınca yoluna devam edemiyor. Geçmişe uzanan yolculuktan ise şunu anlıyoruz ki yola devam edenler de her zaman bir yanları eksik devam ediyorlar.
Hatta bedenen var olup zihnen geçmişte sıkışıp kalan, yola devam edemeyenler de var.
Kitap iki zamanlı ilerliyor. Rusya tarihinin iz bırakan olaylarını ele alan bir dönem romanı aslında. Ve kitabın tarihi yanı daha baskın. Dramın gizemle harmanlandığı, gerçekler ortaya çıktıkça insanların hikayelerinin kesişip birleştiği bir kurgu bu.
Yazarın anlatım tarzı farklı, aslında biraz da Rus kültürünün ve karakterinin farklılığından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Savaş dönemlerinin insanlığı sorgulatacak akıl almaz detayları vardır. Bu kitapta da karşımıza çıkıyor tabiki. Duyguları o kadar derinden hissedemeyebiliriz ama bu tür kitaplarda benim tercihim bu zaten. Tabiri caizse ciğerlerim deşilmeden okumak istiyorum bu tür kurguları.
Bu kitapta onu veriyor. Tarihle harmanlanmış, aşk, ihanet, aile hikayelerine ilginiz varsa severek okuyacağınızı düşünüyorum.