2025 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2025 23:26
Kitap kulübümüzde seçilmemiş olsaydı büyük olasılıkla dikkatimi çekip merak edeceğim bir kitap olmazdı. Bernardine Evaristo bu kitabı ile 2019 yılında Booker ödülünü alan ilk siyahi kadın olmuş. Kitaba gelirsek, hayatları bir noktada kesişen 12 siyahi kadının hikayesini anlatıyor. Her bir hikayeyi birbirinden bağımsız düşünebilirsiniz, hikayelerin yerleri değişse de kitabın bütünlüğü bozulmaz. Bu kadınların yaşamlarını her açıdan anlatıyor diyebiliriz kısaca. Kitapta anlatılan kadınların yaşları, meslekleri, cinsel kimlikleri, aile yapıları, etnik kökenleri birbirinden farklı. Yazar kitabı dört bölüme ayırmış. İlk bölümde ellili yaşlarında, tiyatro yönetmeni Amma, üniversite öğrencisi kızı Yazz ve ABD’de yaşayan arkadaşı Dominique var. İkinci bölümde, Oxford mezunu, yatırım bankacılığı yapan Carole, annesi Bummi ve lise arkadaşı süpermarkette çalışan La Tisha anlatılıyor. Üçüncü bölümde Amma’nın liseden arkadaşı Shirley, annesi Winsome ve iş arkadaşı Penelope var. Son bölüm de ise sosyal medya influencer’I Megan, bir çiftlikte yaşayan büyük büyükannesi Hattie ve Hattie’nin annesi Grace anlatılıyor. Kitabın bir ana karakteri yok. Bazı hikayeler farklı bir zaman diliminde geçiyor, ortak noktları siyahi kadınlar olmaları. Ancak Amma’nın adını bir şekilde bölümler arasında görebiliyoruz, ana karakter değil ama bir şekilde teğet geçmiş yaşamlardan. Kitabın yazım tarzının ise başlarda beni çok zorladığını itiraf etmeliyim. Yazar sadece özel isimleri büyük harfle yazıyor ve nokta kullanmıyor. Okumaya ilk başladığınızdan cümle nerede bitiyor, nerede başlıyor kısmı biraz kafa karışıklığı yaratsa da biraz okuduktan sonra tarzına alışıyorsunuz ve akıcı bir şekilde devam ediyor kitap.
Kız, Kadın, ÖtekiBernardine Evaristo · Doğan Kitap · 2020271 okunma