Puan vermedi·448 syf.····Okunma: 24 Ocak 2025 17:26 Devlet Aklı Kimin Aklı
Geri kalmışlık ve despotizmin kıskacında imparatorluğun Çöküşü
Koray Demir
Bilgiye ulaşmanın bedeli, keyfin kaybedilmesiyle ödenir
İslam teslim dini değildir…
“Allah’ın kendileri dışında kimseye hidayet etmediğini zanneden bir toplum ile cezalandırıldık” İbni Sina
Yığın düşünmez maruz kalır
İngilizce İncil bulundurma zorunluluğu, İngiltere’de 1536’da getirildi
İstanbul’un fethinden sonra meydanlar imara açıldı
Gerçeğin gücüyle yaşadığım süre boyunca, kainatı bile fethedebilirim…. Latince atasözü
Takiyüddin rasathanesi Kanuni döneminde topa tutuldu 1580
Memlüklülerde hükümdarlık şura ile belirlenirdi
Geçmiş asla ölü değildir, geçmiş bile değildir
2.Mahmud, Ruslara yaklaştığı için zehirlendi ve öldürüldü
Paranın değerini anlamak isterseniz borç almaya çalışın
Herkes kendi vizyonunun sınırlarını dünyanın sonu zanneder
Gerçek hayat romana göre daha saçma, çünkü romanda kurmaca mantıklı olmalı
İstanbul’da askeri darbeden 5 gün önce (1976), Karl Marx, Engels’e mektup yazıyor, mektubunda İstanbul’da yaşanacak taht değişikliğinden bahsediyor
5. Murat’ın 5 prensi; Agah Efendi, Ziya Paşa, Namık Kemal, Mustafa Fazıl Paşa, Simon Deutsch (Alman, Osmanlı vatandaşı değil, Komünist Enternasyonel’in Marx’tan sonra başkanlığını yapan iki numaralı lider)
İmtihan odur ki; yağmur yağar ama senin bahçen kuru kalır
1900’lerin başına kadar süren Türk-Alman ortak çalışması ile petrol haritası çıkarıldı. İngilizler, çalışmaların yapıldığı ofisin çaycısına 2 lira rüşvet vererek haritalara sahip oldu.
Hayvan heykelleri, Abdülaziz, Fransız sanatçı Louis Doumas’a yaptırdı. At heykeli Sabancı köşkü bahçesinde, boğa heykeli Kadıköy’de
İstanbul’a en çok benzeyen şehir Lizbon
İstersen hayal olmaktan çıkar
Nureddin Zengi sonrası komutanı Selahaddin Eyyubi tahta çıktı. Son sultanın eşi tahta çıktı. Kadın hükümdar olmaz diye itirazlar çoğalınca tahtı komutanına bıraktı (Memlük)
Şecerüddür, İslam tarihinde ilk kadın sultan, son Eyyubi sultanın eşi
Hasan Fehmi, İslam dünyasında ilk gazeteci cinayeti 1909. İTC’yi eleştiriyordu. Yakup Cemil öldürdü
Şehrah, Türk basınında en çok kapatılan gazete. Her seferinde farklı isimlerle açıldı. Hepsi kapatıldı. Ne diyordu bu gazete “Müslümanlık Masonluğa muhtaç değildir” “Askerler Masonluğa girmemelidir” “Askerler siyasetle meşgul olmamalıdır”
Sopalı seçim 1912 İTC
5 asırlık Türk vatanı 5 haftada kaybedildi (Balkanlar)
Balkan savaşları döneminde Osmanlı kahvehaneleri dolu dolu
Türk gazeteleri okuyucusunun beyinlerini ömürleri boyunca hiç gerekli olmayacak şeylerle dolduruyor
Nazım Hikmet’in dedesi, Mehmet Nazım Paşa, Sivas valiliğinden, kötü yönetici olduğu için kovuldu. Selanik valisi oldu, Selanik’in son Türk valisi oldu
Selanik’in ikizi İzmir
Dünyanın ilk ateist devleti, Arnavutluk, lideri Enver Hoca 1944-1985
Osmanlıyı satan İngilizlerle anlaşan Arap şeyhleri kral oldu. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE…
Akıl hazır değilse göz görmez
Gücünüzü aştığı halde size danışılıyorsa, kurban olacaksınız demektir
Osmanlıda dünya savaşı sırasında cephede ölüm %12, hastalıktan ölüm %88
Altını koyan kuralı koyar. Almanya savaşa girmesi karşılığında Osmanlıya 2 milyon altın mark verdi
Kutsal insan teorisi
İnsanın kendi başına dik durması gerekir, dik tutulması değil
Osmanlıda; 1909’da 7500 subay, 1913’de 1300 subay ordudan atılmıştı. 1914’te ise 55 yaş üstü bütün subaylar emekli edilmişti
“istibdadı yıktık ki, kendimizinkini kurabilelim”
Halk için halka rağmen, Hak için Hakka rağmen
“kalkın ey felahı vatan dediler kalktık, onlar oturdu biz ayakta kaldık” Ziya Paşa
“Sık sık Tanrı’dan ve atalardan bahsedilmeye başlanmışsa ya canınız ya da paranız isteniyor demektir”
Savaşta cepheye gidemeden hastalıktan ölen sayısı 400 bin
Savaş boyu asker kaçağı 500 bin
Uceymi Sadun Paşa, büyük bir Arap aşiret reisi, İngiltere Osmanlıya karşı savaşırsa Irak krallığını teklif etti. Kabul etmedi. Dünya savaşında Osmanlının yanında savaştı. Kurtuluş savaşına katıldı. Yeni Türk devleti 13 köy verdi. O sadece birini aldı
Bedri Rumeyydid, şii Arap kabile lideri. Osmanlı ile birlikte savaştı “Aslında cazip bir teklif, fakat burası zaten benim topraklarım. Kendi ülkemdeyim. Taraf değiştirmemi istiyorsanız eğer, Londra Emirliğini teklif ediyor olmalıydınız”
“yolda etrafınızdakiler eksiliyorsa doğru yoldasınız demektir”
Selmanı Pak’da Osmanlı büyük zafer kazandı. 200 yıldır yenilmeyen İngilizleri yendi
“yaşamak için bırakılmış bir yön baktım, yoktu. Ben direnmek için elimden geleni yaptım” Tolstoy
Şehzade veliaht Yusuf İzzettin Efendi, Osmanlı savaştan çekilmeli diyordu. Almanlarla arası iyi değildi. Veliahttı. Kaplıca gezisi adı altında Avrupa’ya gideceği zamanda köşkünde bileklerini keserek intihar etti. Babası Abdülaziz’de aynı şekilde ölmüştü. Sokaklarda büyüyen tek şehzade. Çanakkale cephesinde Enver Paşa ile tartışma yaşadı.
Ortadoğu’da sömürge zihniyeti; bütün halkı ikna etmektense bir kişiyi (lider) ikna et
“Kuran’ı Kerim gerçekçi, adeta kahraman karşıtı bir kitaptır. Bugün ve geçmişte, Doğu’da olduğu kadar Batı’da da sık sık görülen şahsın yüceltilmesi hadisesi İslam’a kesinlikle yabancıdır. Çünkü bu bir çeşit putçuluktur” . Aliya İzzetbegoviç
“Dine karşı asıl saygısız kişi, kalabalığın inandığı Tanrı’yı tanımayan değil, Tanrı hakkında kalabalığın inandığını onaylayan kişidir” Epikuros
Zaruret Fıkhı, zaruretler haram olan şeyleri mubah kılar
Meclisi Mebusan kapatıldığında ağnam vergisi konuşuluyordu. TBMM açıldığında ilk konu ağnam vergisi oldu