Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 08 Mart 2024 00:00 Kitabı iyi tahlil edebilmek için, öncelikle Yahudi Mistisizmi olan Kabbala ve ezoterik tabanlı bir bilgiye sahip olmak gereklidir. Daha önceki okumalarınızda bunula ilgili bir altyapıya sahip iseniz biraz Hristiyanlık tarihi okuyarak kitabı ve anlatmak istediğini kavramanız daha mümkün olacaktır.
Kitap içerisinde Hristiyanlık tarihinin gelişimine yer vermekle birlikte ana öğreti (vahiy) kaynaklı ve Aziz Pavlus'un öğretilerinin çok küçükte olsa bir karşılaştırmasını sunuyor. Akabinde Mısır ezoterizmi ve Hermetik öğretiler ile bağlantılı Kabbala öğretisinin sembolik öğeler ile İsa'nın anlatıları içerisine nasıl empoze edildiğini konu ediniyor.
Kitapta bahsi geçen ve tartışmaya açık bir husus ise İsa Peygamberin bir Kabalist olabileceği yönünde çıkarımlar. Bunu okuyuculara aktarırken, acaba gibi cümleler ile yola çıkarak sonlara doğru açık açık bu iddiayı savunmaya çalıştığını görüyorsunuz. Kitap ayrıca 12 Havari ve Kabbala içerisindeki kavramlarında aslında sembolik öğretinin bir yansıması olduğunu savunuyor.
Kısacası kitap Hristiyanlık tarihi ve Ezoterik kitapları sevenler için başlangıç seviyesine uygun değildir. Hristiyanlık tarihi ve Yahudi Mistisizmi hakkinda detaylı okumalar yaptıktan sonra sembolik bakış açısından Hristiyanlığın arka planını anlamak isteyenler için tavsiye olunur.