···Okunma: 24 Ocak 2025 22:40 Bir romandan çok daha fazlası… bittiği için üzüldüğüm ve sanki sevdiğim arkadaşlarımla daha görüşemeyecekmişim gibi hissettiğim bir kitap oldu. Her bir karakterle ayrı ayrı bütünleştirdi tolstoy beni. Bitirdikten sonra tolstoy un neden kalsikleştiğini neden usta bir yazar olduğunu çok daha iyi anladım. 5 yıl boyunca 1800 sayfalık eser yazıp baştan sonra o eserdeki karakterleri derinlemesine hiçbir detayını atlamadan büyütmek gerçekten takdire şayan.
Kitap napolyon un rusyaya açtığı savaşları konu alıyor. Savaşın toplumun ve bireylerin üzerindeki etkisini çok iyi işlemiş yazar. Kendi de savaşta bulunmuş olduğundan bir çok detayına gerçekten hakim olarak yazdığını özellikle savaş sahnelerinde farkettiriyor. Sosyeteye de hakim olması dolayısıyla bu camianın savaştan nasıl etkilendiğini bu kitabıyla gözler önüne seriyor.
Her bir karakterin ve toplumun değişimi ve dönüşümünü çarpıcı bir şekildr ortaya koyuyor tolstoy. Dostluk, sevgi, hayal kırıklıkları, din, manevi duygular, evlilik üzerine temaları ayrıca işliyor yazar ve benim ilgimi çeken masonluk temasına da değinmiş olması. Ve benim hiç tahmin etmediğim şekilde masonluğu anlatıyor.
Kitapta 600 e yakın karakter mevcut ama ana karakterler romana hakim 5 aileye mevcut olanlar. En sevdiğim karakterlerden biri de andrey oldu ki bu karakterde yazarın kendini yazdığını söyleyenler var.
Ayrıca tolstoy sadece bir roman yazmamış başta da dediğim gibi bir romandan çok daha fazlası. Deneme tarzı yazılarıyla bölümlere müdahale ederek tarih, savaşın gereksizliği ve bireylere etkisi, siyaset üzerine bize düşüncelerini aktardığı yerler de ayrıca çok güzel ve önemli.
Böylesine önemli bir eseri okuduğum için çok mutluyum ömrüm yeterse tekrar okumak istediğim bir eser oldu.