2025 1. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 20:18
“Gençlik geleceğin tohumudur.” cümlesiyle başlayan Türkiye'nin Maarif Dâvası, Nurettin Topçu'nun 1940-60 yılları arasında Türkiye'nin maarif sorunları hakkındaki yazılarından oluşuyor. Maarif kelime manası olarak eğitim ve öğretim anlamına geliyor. Eserde ülkemizin asırlardır süren sıkıntılarının kaynağının eğitim ve öğretimdeki yanlışlıklar olduğuna değilmiş. Bunlara çözüm yolları üretilmeye çalışılmış.Eserde her şeyden önce kendimize ait millî bir eğitime sahip olmalı ve Batı taklitçiliğinden uzak durmamız gerektiği sık sık vurgulanıyor. Topçu, bir milletin geleceğinin ancak ve ancak genç zihinleri eğitmekle yükseleceğine ve bunu milli bir şuur ile yapmak gerektiğine inanıyor. Bunun için gençlere tarih bilinci aşılanmalı, neyi, niçin yaptığı kavratılmalıdır. Nurettin Topçu'ya göre toplumsal çöküşün önüne geçebilmek için iyi bir ahlâk eğitimi verilmeli,öğretmenler kendilerine düşen sorumluluğun bilinciyle idealist bir şekilde hareket etmelidir. Kitap boyunca güzel çıkarımlar ve tavsiyeler bulunmakla beraber bunlar ülkemizde ne kadar uygulanabilir sorusu sık sık aklıma geldi. Tabi ki iyi bir programla,ciddiyetle,disiplinle yol alırsak neden olmasın? Yalnız benim bu kitapta katılmadığım birkaç nokta oldu ki bunlar da kız ve erkek öğrencilerin ayrı okutulması fikri ile beraber din eğitiminin bütün bütün eğitimin içine girmesi oldu. Zira günümüzde bunun pek faydası olmamış gibi görünüyor. Kitap hakkındaki görüşlerim bu yönde, öğretmen arkadaşlarımın okumasını dilerim. Belki birimizden çıkan bir kıvılcım hepimize ışık olur. Keyifli okumalar. #alıntı Bir fikir ileri sürüyorsunuz ;lâkin acaba Almanlar da öyle mi düşünüyor? Bir iş yapacaksınız ; acaba Amerikalılar da öyle mi yapıyorlar? Aşağılık karmaşasından gıdalanan bu taklit içgüdüsü, zehirleyici bir parazit gibi bütün hür düşünceyi ve bahtiyar iradeyi bizde boğmuş bulunuyor. Kızlarını okutmayan millet oğullarını manevi öksüzlüğe mahkum etmiş demektir.Hüsranına ağlasın!
Türkiye'nin Maarif DâvasıNurettin Topçu · Dergah Yayınları · 2023375 okunma