2024 3. kitabı
SATRANÇ // STEFAN ZWEIG Selam arkadaşlarrr Bugün resmen duygu aktarımına ve işleyiş biçime hayran olduğum bir yazarın kitabıyla sizlerleyim (spoiler içerir) Küçük yaşta anne ve babasını kaybettiği için bir rahip tarafından yanına alınan Mirko Czentovic , yaşıtlarının aksine içine kapanık ve zeka geriliğine sahip. Hayatı boyunca bir şeyler öğrenemez. Rahip ve çavuş satranç oynarken Czentovic'in dikkatini çeker ve her oyunda yanlarına gider oturur onları izler. Daha sonra bu yeteneğini fark eden rahip Czentovic'i müsabakalara götürür bir iki kaybettikten sonra üstün yeteneğiyle rakiplerini bir bir yenmeye başlar . Czentovic bir yarışma için yolcu gemisine biner. Zaferler kazanması paradan başka bir şey düşünmesine izin vermez. duygusuz ve ukala birine dönüşür. Onunla aynı gemiye binen bir adam hareketlerini gözlemler , bu durumdan çok rahatsız olur onu yenip bu egosunu kırmak ister. Para karşılığı Czentovic oyun oynamayı kabul eder. Bir çok arkadaşıyla birleşip ona karşı oynarlar ama başaramazlar. Davetsiz bir misafir oyuna müdahale eder ve oyunun seyri değişir. Dr.B Avusturyalı bir avukattır. Nazi yönetimi tarafından, saray ve kiliseden olan müvekkilleri hakkında bilgi edinmek amacıyla tutuklandır. Toplama kamplarına gönderilmez ama başka bir psikolojik terapi uygulanır: Hiçlik duygusu ile benliğini yok etmek. Bu hiçlik neredeyse delilik noktasına getiren bir satranc tutkusuna dönüşur. kitabın anlatış tarzı ve o duyguyu ustalıkla işlemiş olması beni kendisine hayran bıraktı. Akıp gitti kitap. Çok beğendim Stefan Zweig bir kez daha beni kendisine hayran bıraktı. Ustalıkla işlenmiş o duygular o üslubu beni kendisine çekti. Resmen okurken Dr.B 'nin tek kaldığı odada çektiği şeyleri yaşadım resmen. 10/8
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021279,1bin okunma