Nora ve Helmer'ın anısına
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2025 14:20
(Kitap 2 oyundan oluşuyor, ilk oyun "Nora bir bebek evi'nin" incelemesi.) Parantez içi spoiler içerir. Evlilik ve ilişkilerde dürüstlüğün ne kadar önemli olduğunun üstünde durmuş . (Ufacık bir yalanın, hatta iyi niyetle söylenmiş bir yalanın bile bir yuvayı yıkabileceği gerçeğiyle yüzleşiyoruz oyunda.Ama oyunun ana konusunun arkasında başka bir konu daha çıkıyor ki bu beni çok şaşırttı. Hikayede yalan söylemek zorunda kaldığını hisseden Nora, aslında Helmer karakterinin kibirinden dolayı kendisini buna mecbur hissetti. Karısını sevdiği onun için her şeyi yapabileceğini söyleyen Helmer her fırsatta onu severken bile küçük düşürecek kelimeler kullanıyordu. Eylemlerimizin altındaki niyet çok önemli. Nora borcu gizli gizli öderken kocası üzülmesin isterken, Helmer karısının bütün çabasını görmeksizin bencilce bir tepki verdi... Ve her zaman akılda ilk anda verilen tepkiler kalır. Nora'nın bir şeyler saklaması ve Helmer'in sürekli kendini daha akıllı bulması, karısını (severken) küçük düşürücü konuşması, ikiside bir ilişki için oldukça ağır ve kaldırması zor şeyler. İlişkide bir taraf kendini daha güzel, daha akıllı, daha fazla bulduğunda o ilişki bence artık ilişki olmaktan çıkıyor ve bir tarafın ego tatminine hizmete dönüşüyor, Nora'nın katlanamadığıda bu oldu sanırım.) Akıcı güzel bir oyundu ,çok da güzel bir konuya değinilmiş sonunun daha çarpıcı olmasını beklemiştim sadece.
Bir Bebek Evi (Nora)Henrik Ibsen · Agora Kitaplığı · 20121,098 okunma